Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić danas su održali prijem kadetkinja i juniorki ŽKK Livno, a sve u povodu nedavnog osvajanja prvih mjesta na razini države u tim konkurencijama.

U veoma toplom, razboritom i dobronamjernom razgovoru s košarkašicama i njihovim trenerima Edinom Doračićem i Slavkom Krištom premijer Dalić čestitao je košarkašicama, njihovim trenerima i upravi na povijesnim sportskim uspjesima.

Ovaj uspjeh je viši od rezultata i to je potvrda kako možemo svojim snagama postići velika dostignuća. Ovi uspjesi mogu biti samo putokaz kako treba raditi i samo tako se može postići ono što se želi. Prvim mjestima u dvije kategorije na razini države ne mogu se podičiti ni veća središta, a niti organiziraniji klubovi naglasio je premijer Dalić i dodao kako sport nije trošak i izrazio nadu da će ove mlade košarkašice i dobre učenice nakon završetka školovanja u Livnu i izvan Livna vidjeti mogućnost življenja u svom rodnom gradu  i na prostoru Hercegbosanske županije. U razgovoru koji je obilovao ponosom ministar Galić, uz čestitke, rekao je prvakinjama i njihovim trenerima da su na najbolji način prezentirali svoj rad i izrazio nadu da će se ponovo sresti istim povodom u zgradi Vlade Hercegbosanske županije.  Nije se libio reći da nisu klub dovoljno financirali i da će u buduće nastojati vrednovati njihov uspjeh i rad. Predsjednik Vlade, Draško Dalić naročito se interesirao o planovima kluba i njihovim tekućim problemima.

Trener Edin Doračić  je kazao kako su košarkašice ispunile prošlogodišnje obećanje da će biti prvakinje u obe kategorije u Bosni i Hercegovini. Govorio je o košarkašicama kao dobrim učenicama. Međutim, u većim središtima i organiziranim sportskim kolektivima, dokazane košarkašice i drugi sportaši odgovaraju u školama i na fakultetima onda kad pripreme gradivo to u našem slučaju nije tako. Spomenuo je i probleme oko održavanja treninga jer zbog nemogućnosti plaćanja velike dvorane u sportskom objektu na Zgonima pripreme i treninge obavljaju u manjoj dvorani Ekonomske škole u Livnu. Što se tiče daljnjih planova, među ostalim, trener Doračić istaknuo je kako ženski košarkaški klub Livno ima namjeru natjecati se u ženskoj Regionalnoj košarkaškoj ligi. Njegov kolega Slavko Krišto spomenuo je kako imaju problema i sa osiguranjem, odnosno nabavom košarkaških lopti, jer su često neispravne i ne odgovaraju pravilima igre. Istaknut je i podatak kako su u prošloj sezoni košarkašice ovog livanjskog kluba odigrale 70 utakmica u kojima su 60 puta bile pobjednice. Draško Dalić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije u vidnoj želji i namjeri da ubuduće prema mogućnostima Vlade županije pomogne košarkašicama Troglava, predložio je trenerima Doračiću i Krišti da urade plan treninga i da dopis upute općini Livno i Vladi županije kako bi se problem adekvatnog održavanja treninga u odgovarajućoj dvorani riješio i da se održi sastanak uprave i trenera ŽKK Livno s ministrom Galićem, kojem bi i on nazočio, a sve u cilju temeljitog sagledavanja problema i potreba ovog kluba koji je ponos Livna i županije. U tom kontekstu ministar Galić je naveo kako će organizirati i sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola da se nađe način da ove vrsne košarkašice odgovaraju gradivo kada ga pripreme, a upoznao je na prijemu kako Ministarstvo  znanosti,prosvjete kulture i športa planira uskoro pozvati predstavnike svih sportskih kolektiva jer će se uskoro krenuti u proces donošenja zakona o športu u Hercegbosanskoj županiji. Podsjećamo da su na dvodnevnom turniru u sarajevskoj Skenderiji 20. i 21. lipnja u finalnim utakmicama kadetkinje ŽKK Livno pobijedile svoje vršnjakinje iz ekipe Trebinja 55:39, dok su juniorke pobijedile u finalu košarkašice PLAY OFF-a iz Sarajeva 60:39.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok