Prema neslužbenoj informaciji, koju iz splitske policije nisu htjeli potvrditi, djelatnici Policijske uprave splitsko- dalmatinske (PU SD) u posjedu su snimke na kojoj se vide dvojica muškaraca koji se dovode u izravnu vezu s iscrtavanjem nacističke svastike (kukastog križa) na stadionu u Poljudu.

- Izvidi su tajni i ne možemo iznositi detalje kriminalističkog istraživanja - kratko nam je rekla Antonela Lolić, glasnogovornica PU SD. Prema toj neslužbenoj priči, dvojica mogućih počinitelja preskočila su, pod okriljem noći, ogradu jednog od ulaza na stadionu. Sa sobom su, navodno, nosili za sada nepoznati predmet koji podsjeća na poljoprivrednu prskalicu uz pomoć koje su iscrtali svastiku. Kamera ih je uhvatila u trenutku upada na stadion, odnosno preskakanja ograde, i nakon obavljena posla i izlaska sa stadiona. Piše Slobodna Dalmacija.

’Kilometri’ snimki

Ako splitska policija zaista ima ovakvu snimku, to je veliki korak naprijed u otkrivanju počinitelja toga gnusnog (ne)djela. Usprkos mnogim prigovaranjima raznih hrvatskih političara i raznih udruga, splitski su policajci u tišini radili i pregledavali “kilometre” snimki s 90-ak kamera koje “pokrivaju” stadion u Poljudu. Cijelo to vrijeme nisu gubili nadu u želji da detektiraju počinitelje.

Ako snimka postoji, splitski su policajci korak bliže otkrivanju počinitelja, čime bi demantirali i sve nevjerne Tome, koji su cijelo ovo vrijeme tvrdili kako nikada neće naći “slikare”.

Da podsjetimo, dvadesetak minuta prije nogometne utakmice Hrvatska – Italija, koja se 12. lipnja ove godine odigrana na praznom Poljudu, iz novinarskih loža uočena je na poljudskoj travi iscrtana svastika. Naknadnom policijskom istragom i premjeravanjem utvrđeno je da je svastika veličine 11 puta 11 metara.

Iako se preko TV ekrana i s tribina stadiona moglo utvrditi kako je svastika pravilnog oblika, odnosno precizno iscrtana, naknadnom provjerom i premjeravanjem koje su obavili policajci utvrđeno je da ipak ima pogrešaka u njezinu crtanju. Naime, na nekim mjestima linije svastike bile su isprekidane, na nekima uže, a na nekima šire.

Žurilo im se...

Tom činjenicom se dalo zaključiti da se onome ili onima koji su crtali svastiku jako žurilo, odnosno da i nisu imali pretjerano puno svjetla, kako bi je precizno iscrtali. Stoga se od početka sumnjalo da je “umjetničko (ne)djelo” iscrtano u kasnim noćnim satima. Na kraju se to pokazalo i točnom pretpostavkom, jer, kako neslužbeno doznajemo, dvojac “slikara” svastiku je iscrtao pod okriljem noći i na stadionu se zadržao tek nešto više od deset minuta. Žurilo im se.

Ovom viješću o koraku od sedam milja, kojim se splitska policija približila otkrivanju počinitelja, bit će zadovoljni svi, od Ranka Ostojića, ministra unutarnjih poslova, preko premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji su nebrojeno puta iskazali potrebu za hitnim otkrivanjem počinitelja. Zasigurno će i UEFA biti zadovoljna činjenicom da se u Hrvatskoj nije sjedilo prekriženih ruku.

Možda i kazna UEFA-e, sada, kada je policija bliže počiniteljima, bude blaža.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok