Hrvatska reprezentacija kažnjena je oduzimanjem jednog boda u natjecanju Europskih kvalifikacija. Istodobno, Savez je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u Uefinim natjecanjima ponovno će igrati bez publike.

Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o kazni Hrvatskoj vezano za svastiku na Poljudu tijekom kvalifikacijske utakmice s Italijom. Hrvatska reprezentacija kažnjena je oduzimanjem jednog boda u natjecanju Europskih kvalifikacija. Istodobno, Hrvatski nogometni savez kažnjen je sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u Uefinim natjecanjima ponovno će igrati bez publike, kao što je bilo i protiv Italije u Splitu. Osim toga, UEFA je odredila HNS-u da preostale domaće utakmice u ovim kvalifikacijama ne može igrati na Poljudu (Hrvatskoj je preostao domaći susret s Bugarskom). Savez se na ovu odluku može žaliti u roku od tri dana. Piše Večernji list.

"Hrvatski nogometni savez dobio je izuzetno tešku kaznu, najtežu u svojoj povijesti", piše HNS, prenosi Večernji list. No, treba reći da zapravo nismo ni loše prošli budući da se spominjalo oduzimanje šest bodova pa čak i izbacivanje iz kvalifikacija...

Hrvatska će tako nastaviti kvalifikacije s 13 umjesto 14 osvojenih bodova. Vatreni i dalje imaju odlične šanse plasirati se na Europsko prvenstvo 2016.

Treća kazna zaredom

Gotovo mjesec i pol dana u Hrvatskoj se s velikim zanimanjem nagađalo o kazni. Ono što je predstavljalo najveću opasnost bila je neugodna činjenica da je poljudski kukasti križ bio već treći uzastopni huliganski ispad pod kapom HNS-a u ovom ciklusu: prvi se dogodio u Milanu (16. studenoga 2014.), zatim zborno "za dom spremni" protiv Norveške u Zagrebu (28. ožujka 2015.) pa famozna svastika (12. lipnja 2015.).

Za Milano smo morali platiti 80.000 eura, protiv Norveške bio je ispražnjen dio stadiona, a protiv Talijana cijeli stadion.

Da bi ublažio situaciju, čak je i premijer Zoran Milanović pisao predsjedniku Uefe Michelu Platiniju.

– Razumijem da će najvjerojatnije biti sankcija protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, želio bih apelirati na razumijevanje UEFA-e i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu vrstu, izvrsnim kvalifikacijama za Euro 2016., išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj – poručio je, između ostalog, Milanović.

Platini je odgovorio kako je vrlo dobro razumio Milanovićeve komentare te je kopiju pisma proslijedio disciplinskoj komisiji da ga temeljno razmotri.

Dva dana prije Uefine odluke Davor Šuker, predsjednik HNS-a, izjavio je kako postoji mogućnost da Hrvatska bude kažnjena izbacivanjem s Eura.

– Pogledajmo što se događalo posljednjih godina. Koliko se sjećam, Michel Platini prije četiri godine poslao je upozoravajuća pisma ondašnjoj predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor i predsjedniku RH Ivi Josipoviću, a prije tri godine pismo istog sadržaja dobio je i sadašnji premijer RH Zoran Milanović. U tim je pismima navedeno da će Uefa isključiti iz međunarodnih natjecanja hrvatsku reprezentaciju i klubove ne pomognu li državni organi HNS-u poduzimanjem hitnih mjera u borbi protiv nasilja i huliganizma! Upozoreno je, podsjećam, da se te mjere moraju odmah početi provoditi. A što je napravljeno? Stanje je loše, možda čak i lošije nego što je bilo jer se žmirilo u nekim situacijama kad je bilo sasvim jasno da huligani žele napakostiti Savezu i reprezentaciji – obrazložio je Šuker.

O kazni je odlučivalo 10 članova Disciplinske komisije na čelu sa strogim Austrijancem Thomasom Partlom, koji je već oštro kažnjavao Dinamo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok