Izvlačenje novca iz Dinama se, ako se dokažu sumnje USKOK-a, odvijalo kroz dva kanala.

Prvi je uključivao nogometaše koji su, kako je pokazao iskaz Luke Modrića, podizali novac uplaćivan na njihove račune kao njihov dio odštete i potom ga odmah – u istoj banci – uplaćivali na račune obitelji Mamić, na temelju aneksa ugovora. Ti aneksi ugovora sastavljeni su nakon transfera i antidatirani kako bi se krivotvorinom pokrila sporna transakcija.

Drugi kanal kojim je izvlačen novac obrađuje ova nova istraga. Njom se Mamiću i ekipi stavlja na teret da su fiktivnim ugovorima agencijama za zastupanje, u stvarnosti offshore tvrtkama osnovanima samo za tu namjenu, za usluge navodnog posredovanja u kupnji ili prodaji igrača isplaćivane provizije u milijunskim iznosima.

Ova je istraga uslijedila nakon što je prilikom prvih uhićenja zaplijenjena brojna dokumentacija. Porezna uprava, odnosno njezin poseban Odjel za porezne prijevare, provjerila je novčane transfere i rezultat toga su sadašnja uhićenja.

Budući da je riječ o istrazi koja se zasniva na dokumentima i međunarodnoj suradnji u provjeri računa i novčanih transakcija, a ne na osporavanju privatnih ugovora između Mamića i pojedinih igrača, položaj osumnjičenih u ovom slučaju još je teži nego u prvoj istrazi.

U ovom slučaju iskazi svjedoka praktički su sporedni, iako su iskazi pojedinih igrača o načinu na koji su se vodili poslovi u Dinamu pokopali Zdravka Mamića i njegove suradnike i nakon prvog uhićenja. Piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok