Županijski sud u Zagrebu odlučio je kako će Zdravko Mamić sljedećih mjesec dana provesti u istražnom zatvoru u Remetincu.

Određena je i jamčevina u iznosu od 14 milijuna kuna. Mariju Mamiću određeno je jamstvo od 5 milijuna kuna, Igoru Kroti 3 milijuna, a Sandru Stipančiću 4 milijuna kuna. Damir Vrbanović ne ostaje u pritvoru, jer mu vrijedi jamstvo od milijun kuna koje je uplatio u prvoj istrazi, a ostali osumnjičeni bit će zadržani kako ne bi utjecali na svjedoke i ponavljali djela, javlja Telegram.

Sud je također odlučio Zdravku Mamiću vratiti prvotno uplaćenu jamčevinu od 7 milijuna kuna dok će novo jamstvo od 14 milijuna moći platiti i u gotovini i u nekretinama.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković najavio je žalbu na večerašnju odluku sutkinje istrage Erne Dražančić.

“Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljnost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikakva mjera opreza niti jamstvo može zamijeniti istražni zatvor”, kazao je Petković nakon ročišta u četvrtak navečer.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro posljednji ispitani u Uskoku.

Prali novac preko off-shore tvrtki

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki. Njihove su tvrtke navodno surađivale s ukrajinskom vladom dok je na njenom čelu bila Julija Timošenko, ali i vladom Republike Srpske Milorada Dodika.

U srijedu navečer policija je pred Uskokove istražitelje dovela izvršnog predsjednika Dinama Mamić, izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića i Maria Mamića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.

Uskok je u četvrtak ujutro, nakon ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika, odlučio da će za svu uhićenu petoricu od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Uskok objavio rješenje o istrazi

Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog “zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio “pribavljanje nepripadne imovinske koristi”, a sve na štetu Dinama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok