Referendum u San Marinu o pokretanju pregovora o pristupanju Europskoj uniji nije priznat zbog slabog odziva glasača premda je tijesna većina onih koji su glasovali podržala prijedlog, prenose europski mediji.

Prijedlog da se pokrenu pregovori o pristupanju Europskoj uniji podržalo je 50,3 posto glasača koji su izišli na referendum održan u nedjelju, no da bi mjera prošla potrebno je 32 posto glasova registriranih glasača, a u ovom slučaju "za" je bilo samo njih 20 posto.

Republika San Marino neovisna je suverena država s 33.000 stanovnika koja ima bliske odnose s Italijom, ali nema formalne odnose s EU-om. U carinskoj je uniji s EU-om od 1991., nije članica schengenskog prostora premda ima otvorene granice s Unijom i kao valutu koristi euro.

Europska komisija prošle je godine objavila izvješće o San Marinu, Andori i Monaku u kojem im je preporučila da ne traže punopravno članstvo u EU nego da se usredotoče na ulazak u Europski gospodarski prostor (EEA) ili sklope multilateralne sporazume o partnerstvu.

No, referendum u San Marinu je organiziran kako bi zemlja mogla utjecati na donošenje odluka u Bruxellesu.

Referendum nije uspio jer trećina građana San Marina živi u inozemstvu i nije mogla glasovati.

Lihtenštajn, slične veličine kao i San Marino, član je Europskog gospodarskog prostora zajedno s Islandom i Norveškom. Norveška se protivi da mu se pridruže i druge mikrodržave smatrajući da to nije prikladan okvir za njih.

Hina

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet