Njemačka policija uhitila je jučer u racijama u Berlinu i još dva grada na sjeveroistoku zemlje četiri osobe porijeklom iz Alžira za koje se vjeruje da su povezane s ISIL-om te su pripremale teroristički napad na Berlin.

Udar je trebao biti izvršen na Alexanderplatzu, jednom od najvećih berlinskih trgova na kojemu se svakodnevno okupljaju tisuće posjetilaca. Trg je izabran za cilj i jer se u neposrednoj blizini Alexanderplatza nalazi i vrlo prometna željeznička postaja te televizijski toranj, turistička atrakcija i najviša građevina u Njemačkoj.

Eksploziv je bio spreman

Specijalna policija provela je upade u četiri berlinska stana i dva ureda, gdje su pronađena računala i mobiteli s pohranjenim islamističkim sadržajima, ali i crteži na papiru kojima je skicirana ideja terorističkog napada. Istovremeno, policija je provela racije i u gradu Attendonu gdje je, u prihvatilištu za imigrante, uhićena jedna osoba koja je, po svemu sudeći, bila povezana s terorističkom ćelijom iz Berlina.

Prema tvrdnjama njemačkog tužiteljstva, najmanje dvoje od četvero uhićenih posljednjih je mjeseci detaljno snimalo Alexanderplatz kako bi razradilo napad koji je trebao odnijeti maksimalno velik broj žrtava. Za napad su planirali koristiti eksploziv i vatreno oružje. Eksploziv je teroristička grupa već nabavila, no on još nije pronađen jer su eksplozivne naprave i oružje skriveni te policija za njima traga.

Inače, zapadne obavještajne službe upravo Njemačku vide kao vrlo mogući sljedeći cilj ISIL-a u Europi. Krajem prošle godine u posljednjim je trenucima prekinuto održavanje nogometne utakmice u Hannoveru jer se došlo do operativnih saznanja kako teroristi upravo u tome trenutku planiraju napad. Potom su na samu Novu godinu ispražnjene i zatvorene dvije postaje podzemne željeznice u Münchenu jer su indicije govorile da bi ISIL mogao pokušati napad.

Terorističke ćelije

Nervozi u njemačkim, ali i europskim sigurnosnim službama doprinosi i činjenica da bivši pripadnik ISIL-a, koji je napustio terorističku organizaciju i vratio se u Europu, tvrdi kako islamisti već sada imaju na tisuće svojih ćelija koje će se aktivirati ove godine. Samo u Francuskoj ih je oko 2600, u Njemačkoj ih je, tvrdi, više od 18,5 tisuća. I sve će one, smatra nekadašnji ISIL-ovac, biti aktivirane 2016. koja je označena kao godina velikog rata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok