Turski predsjednik Redžep Erdogan potvrdio je danas da je jesenas zaprijetio čelnicima Europske unije kako će “preplaviti europske zemlje izbjeglicama”.

“Ponosan sam na to što sam rekao. Europi smo rekli ‘žao nam je’ a potom ćemo otvoriti granice i reći ‘doviđenja’ izbjeglicama”, kazao je Erdogan podsjećajući na ono što je u studenome prošle godine rekao predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

Obrušio se na EU i UN

Erdogan se i danas obrušio na Europsku uniju i Ujedinjene nacije zbog njihovih pritisaka na Tursku da otvori granice za izbjeglice. Ponovno je zaprijetio da će put Europe poslati milijune izbjeglica koji se nalaze u njegovoj zemlji.

“Nama ne piše na čelu da smo idioti. Nemojte misliti da su zrakoplovi i autobusi tamo bez razloga. Učinit ćemo ono što je nužno”, srdito je upozorio Erdogan.

Akcijski plan ‘škripi’

EU i Turska su potkraj studenog prošle godine potpisale akcijski plan kojim se predviđa pomoć EU Turskoj u iznosu od tri milijarde eura. Ankara bi zauzvrat trebala bolje nadzirati svoju granicu u borbi protiv priljeva izbjeglica s Bliskog istoka, prenosi Tanjug. Europska unija se otad žali na sporu primjenu plana s turske strane.

“U prošlosti smo ljude zaustavljali na kapiji Europe, zaustavljali smo autobuse u Jedrenu. Sada ćemo otvoriti prolaz i poželjeti im sretan put”, ponovio je Erdogan jesenas izrečenu prijetnju Uniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok