Brazilske zdravstvene vlasti vjeruju kako su tri odrasle osobe umrle prošle godine zbog komplikacija izazvanih virusom Zika, priopćilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Istraživači su otkrili virus u tijelu 20-godišnje žene koja je u travnju prošle godine umrla od respiratornih problema, rekao je portparol Ministarstva, prenijeli su lokalni mediji.

Virus je prethodno otkriven kod odraslih osoba koje su u lipnju i listopadu umrle zbog komplikacija koje se dovode u vezu sa virusom Zika.

Ranije se vjerovalo da virus izaziva samo blaže simptome, uključujući groznicu, osip i bolove u mišićima, te kako često prolazi bez ikakvih simptoma.

Postoje oskudni dokazi u malom broju studija o tome da bolest može imati fatalan ishod.

Brazilske vlasti takođe istražuju potencijalnu vezu između infekcija Zika virusom i više od 4.000 sumnjivih slučajeva mikrocefalije, poremećaja usljed kojeg se rađaju bebe sa neuobičajeno malim lobanjama i nerazvijenim mozgom.

Istraživači su identifikovali dokaze o 17 slučajeva infekcije zikom kod majki i beba, ali nisu potvrdili da virus može da izazove mikrocefaliju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok