Tisuće iračkih izbjeglica koji su prošle godine stigli u Finsku odlučili su odustati od svojih zahtjeva za azil i dobrovoljno se vratiti kući, navodeći kao razlog obiteljske probleme i razočaranje životom u hladnoj nordijskoj zemlji.

Finska je 2015. primila 32.500 tražitelja azila , a godinu dana prije 3600.

Gotovo dvije trećine bili su mladi Iračani, no neki su sada promijenili mišljenje pa će ih Finska od idućeg tjedna početi slati kući charter letovima.

Od zahtjeva za azil do sada je odustalo 4100 tražitelja azila, a u mjesecima koji dolaze ta će brojka vjerojatno narasti na 5000.

Većina ih je vlastima kazala da se žele vratiti svojim obiteljima, a neki su izrazili razočaranje životom u Finskoj.

"Neki kažu da im se ne sviđa hrana ovdje , da je prehladno ili se ne osjećaju dobrodošlima. Postoji puno razloga", rekao je Muhiadin Hasan, putnički agent koji prodaje 15 do 20 letova za Bagdad svaki dan.

Gotovo 80 posto migranata koji se vraćaju kući su Iračani. Povratak kući je zatražilo samo 22 od 877 Sirijaca i 35 od 5214 Afganistanaca u Finskoj.

Finska je, kao i druge nordijske zemlje, nedavno postrožila imigracijsku politiku , zahtijevajući primjerice da tražitelji azila radne dobi nešto dobrovoljno rade.

Manji broj Iračana koji su stigli u Njemačku također je odlučio vratiti se kući.

Finska se priprema vratiti kući 20.000 tražitelja azila.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok