Četrnaestogodišnji Mahir Rakovac iz Sarajeva koji je u prosincu počinio samoubojstvo nije bio žrtva vršnjačkog nasilja, objavila je u petak glavna tužiteljica županijskog državnog odvjetništva u Sarajevu Dalida Burzić dok građanska inicijativa "Pravda za Mahira" tvrdi kako je istraga zataškala istinu u slučaju koji je pobudio veliku pozornost u BiH i potaknuo rasprave o nasilju među maloljetnicima.

Na istrazi o samoubojstvu Mahira Rakovca radile su dvije tužiteljice puna dva mjeseca nakon što su reagirali njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović koji su ustvrdili da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja, te da je zlostavljan u međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži.

Tužiteljica Burzić je ustvrdila kako u istrazi nije utvrđeno da je Mahir Rakovac silovan, te da nitko nije potvrdio da je nazočio takvom činu. Na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja već su zabilježene ozljede kojima je uzrok pad. Pojasnila je i kako se majka Alisa Mahmutović školi obraćala uglavnom zbog ocjena, a ne kako bi prijavila nasilje.

U istrazi je analizirano i 7.795 video zapisa iz internacionalne škole i nijedan nije upućivao na vršnjačko nasilje. Utvrđeno je da su korišteni pogrdni nadimci među svom djecom, a ne samo za Rakovca.

Njegovi roditelji su nakon samoubojstva izjavili da im se obratio dječak koji je tvrdio da je Mahir silovan i sustavno zlostavljan, ali državno odvjetništvo ističe da nijedan dokaz ne potvrđuje da je Mahir bio seksualno ili fizički zlostavljan.

Na ove rezultate istrage obitelj se može žaliti u roku od osam dana.

Istodobno iz građanske inicijativae "Pravda za Mahira" koja je pokrenuta kao potpora njihovoj obitelji su istaknuli da su očekivali ovakav rezultat.

"Nismo očekivali da će posljednji branik nade u pravdu i zaštite nejakih pasti zbog novca i političkih pritisaka roditelja zlostavljača, ali nismo ni iznenađeni", navodi se u priopćenju. Najavili su da će podržati obitelj Mahira Rakovca u ulaganju prigovora na odluku državnog odvjetništva i istrajavanju na otkrivanju istine.

Slučaj samoubojstva Mahira Rakovca izazvao je veliku pozornost u BiH a na svjetlo javnosti su nakon toga isplivali brojni primjeri vršnjačkoga nasilja među maloljetnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok