Na ratištu u Siriji nalazi se 875 osoba sa Balkana, a od tog broja 800 ih je iz Albanije, BiH, sa Kosova i iz Makedonije, podaci su grupacije "Soufan".

U izvještaju "Soufana" navodi se da se u Siriji, navodno, bori 30 državljana Crne Gore, te da je teroristička organizacija "Islamska država" uložila znatne napore u regrutiranje novih članova.

Najveći broj džihadista koji ratuje na strani "Islamske države" je iz Tunisa, odakle čak 6.000 njih ratuje u Siriji. Priliv onih koji su stigli iz Zapadne Europe da se bore na strani "Islamske države" udvostručio se od lipnja 2014. na približno 5.000. Tri četvrtine zapadnoeuropskih boraca dolazi iz Francuske, Velike Britanije, NJemačke i Belgije. U svakoj od ovih država nalazi se nekoliko izoliranih zajednica iz kojih dolazi većina džihadista. Među tim lokacijama najpoznatija je siromašna četvrt Molenbek u Bruxellesu.

Takve sredine pokazale su se kao plodno tlo za regrutiranje džihadista "Islamske države".

"Nezaposleni mladi ljudi, bez perspektive i nade, laka su meta, a poruke `Islamske države` su jednostavne i zavodljive", navodi "Soufan grupa" koja se bavi analizom strateške sigurnosti u svijetu i istočnim zemljama. Agencija za nacionalnu sigurnost Crne Gore do sada je objavljivala podatke da se na svim ratištima "Islamske države" bori do deset državljana Crne Gore, prenijeli su crnogorski mediji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok