Astronom Dr. Frank Marchis, jedan od suradnika SETI instituta, vjeruje da ćemo pronaći planet vrlo nalik Zemlji najranije do 2024. godine.

Svoje predviđanje temelji na nedavnim napretcima u tehnologiji koji su omogućili znanstvenicima da uslikaju planete i njihove zvijezde do udaljenosti od 63 svjetlosne godine.

Nova oprema na teleskopu Gemini South u Čileu, koja se razvijala više od deset godina, po prvi puta je izravno opazila planetu u orbiti sunca.

Prije ovog događaja znanstvenici su samo indirektno bili u stanju pretpostaviti prisustvo planeta u orbiti oko drugih zvijezda uz pomoć svemirskog teleskopa Kepler, koji je mjerio sićušne promjene u sjaju zvijezde izazvane prolascima planeta ispred teleskopa.

Novi sustav - Gemini Planet Imager ili GPI - najprecizniji je uređaj na svijetu u uporabi na jednom od najvećih svjetskih teleskopa.

- Čak i ove prve fotografije su skoro 10 puta bolje od prethodne generacije instrumenata, rekao je vođa tima koji je sagradio GPI, Bruce Macintosh.

Prvi planet koju su snimili novim sustavom je Beta Pictoris b, planet u orbiti oko zvijezde Beta Pictoris, udaljene 63 svjetlosne godine od zemlje. Radi se o plinskom divu nekoliko puta većem od Jupitera.

Marchis je uvjeren kako će ova i nadolazeće tehnologije omogućiti pronalazak ‘svetog grala’ astronomije - planeta gotovo u potpunosti nalik zemlji - unutar sljedećih 10 do 15 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok