Kombinacija dvije supstance korištena je prvi put na osuđenom ubojici i silovatelju koji je ubio trudnu Joy Stewart 1989. godine.

U Sjedinjenim Državama prvi put je upotrebljena nova injekcija za izvršenje smrtne kazne. Svjetske agencije izvještavaju da je osuđeni ubojica i silovatelj Dennis McGuire nakon ubrizgavanja sadržaja injekcije umirao dulje od 15 minuta.

Nova supstanca je mješavina sedativa midazolama i sredstva za smanjenje bolova hidromorfona.

Američka savezna država Ohio je donijela odluku o novoj metodi izvršenja smrtne kazne nakon što su joj zalihe prethodne supstance pod imenom pentobarbital, presušile. Pentobarbital se uvozio iz Danske.

Agencije pišu da je McGuire otvorio i zatvorio svoju lijevu ruku kao da maše svojoj kćeri, sinu i snahi koji su, prema američkom zakonu, smjeli prisustvovati izvršenju smrtne kazne. Nešto više od minutu kasnije on se podigao, pogledao u smjeru svoje obitelji i rekao: "Volim vas. Volim vas".

McGuire je bio miran još gotovo pet minuta, a zatim je ispustio glasan hropac i tim zvukom glasao se narednih nekoliko minuta. Također je otvorio i zatvorio usta nekoliko puta, bez ispuštanja zvuka dok mu se stomak dizao i spuštao.

Prethodna pogubljenja s bivšim supstancama trajala su puno manje vremena i obično nisu bila praćena hroptanjem i zadihanošću koja je pratila McGuireovu egzekuciju.

Net.hr

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok