Amerikanac Albert Woodfox proveo je 43 godine bez prestanka u samici, čime mu je pripala neslavni naslov čovjeka koji je na takav način proveo najviše vremena utamničen u Americi.

Woodfox je u veljači izašao iz zatvora u kojem je bio u betonskom bloku manjem od 2x3 metra, bez pogleda na nebo i bez ikakvog kontakta s ljudima. Jednom na dan dopuštali su mu da sat vremena provede izvan ćelije, ali je pritom morao biti okovan lancem.

Četiri desetljeća u samici s napadima panike i klaustrofobije završili su na njegov 69. rođendan kada ga je američka država Louisiana pustila na slobodu.

No, sad kaže da često poželi da je ponovno u svojoj ćeliji. Kako je kazao za britanski Guardian, ljudska su bića teritorijalne prirode i osjećaju se sigurnije na području gdje su sigurni.

"U ćeliji imaš rutinu, znaš što će se dogoditi, kada će se dogoditi, dok je u društvo to teško, labavije. Stoga ima trenutaka kada dosita poželim da sam natrag u sigurnosti svoje ćelije", rekao je.

Woodfox je bio pripadnik znane "Angolske trojice", bivših aktivista Crnih pantera koji su bili podvrgnuti desetljećima samice u zloglasnom zatvoru Angola u Louisiani. U takav nehumani način zatvaranja Woodfox je dospio nakon što je optužen da je ubio zatvorskog čuvara, što je on cijelo vrijeme opovrgavao i tvrdio da su mu namjestili. Njegovu kaznu savezni je sud dvaput ukidao na temelju toga što je neustavna, te je na koncu izašao iz zatvora kao slobodan čovjek.

Preživio je 15 tisuća dana izolacije. Takav oblik zatvaranja UN je proglasio torturom, a i znanstvena istraživanja pokazala su da može prouzročiti tešku psihološku štetu osobi u manje od tjedan dana.

Woodfoxa je pogodilo, ispričao je Guardianu, koliko se Amerika promijenila od 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je utamničen. Prije njegovog odlaska u zatvor, zemljom je plamtila žestoka politička debata, a sada, smatra Woodfox, čini se da svi misle samo na sebe i svoje potrebe.

Ostatak života Woodfox želi posvetiti upozoravanju javnosti na patnje koje prolaze zatvorenici u samicama u kojima svake godine završi sto tisuća Amerikanaca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok