Najveći njemački i europski autoklub ADAC lažirao je rezultate izbora za njemački automobil godine, javili su njemački mediji.

Za ugledni Allgemeine Deutsche Automobil Club, koji ima 19 milijuna članova, ovo je duboko sramotan skandal, a ostavkom ga je platio glasnogovornik ADAC-a i glavni urednik njegova časopisa Micheal Ramstetter.

On je u razgovoru za Suddeutsche Zeitung priznao da je lažirao ovogodišnji izbor za njemački automobil godine i VW Golfu, koji je pobijedio u izboru, udeseterostručio broj glasova. Umjesto 3400 glasova članova autokluba, koliko je Golf stvarno dobio, Ramstetter mu je upisao 34.000.

Predsjednik ADAC-a Karl Obermair kazao je da je Ramstetter počinio neoprostivu pogrešku i najavio je opsežnu unutarnju istragu i o ranijim izborima kako bi autoklub potpuno rasčistio ovu aferu.

U naciji poznatoj po obožavanju automobila, ADAC je desetljećima bio najvažniji izvor informiranja njemačkim vozačima i zagovornik njihovih interesa.

Ugled mu je sada teško narušen jer su se u medijima već pojavile sumnje da su čelnici ADAC-a primali mito proizvođača automobila kako bi manipulirali raznim podacima.

Savezni ministar prometa Alexander Dobrindt pozvao je ADAC da nakon opsežne istrage "sve karte položi na stol".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok