Američki glumac Eric Lawson, poznatiji kao 'Marlboro Man' iz najpoznatije svjetske reklame za cigarete, umro je od posljedica plućne bolesti u 72. godini života.

Lawson, koji se pojavljivao u reklamama za cigarete Marlboro od 1978. do 1981., umro je 10. siječnja od zatajenja dišnog sustava uslijed kronične opstruktivne bolesti pluća (COPD) u svom domu u San Luis Obispu, potvrdila je njegova supruga Susan u nedjelju.

COPD je stanje trajne, progresivne opstrukcije zračnog protoka kroz dišne puteve, te se uglavnom odnosi na povezane poremećaje koji bolesniku postupno smanjuju difuzijski kapacitet, odnosno smanjuju dah. U većini slučajeva uzrok bolesti je pušenje te je vjerojatnost da će oboljeli umrijeti od COPD-a 10 puta veća u pušača nego u nepušača.

Lawson je počeo pušiti sa 14 godina, a osim po reklami za Marlboro poznat je i po ulogama u američkim serijama 'Charlijevi anđeli', 'Dinastija' i 'Baywatch'.

Lawson se naknadno pojavio i u kampanji protiv pušenja, parodiji na 'Marlboro Mana' te u zabavnoj emisiji 'Entertainment Tonight' gdje je govorio o negativnim učincima pušenja. Supruga Susan rekla je da je na to bio ponosan, unatoč činjenici da i tada pušio, piše Independent.

'Znao je da je ovisan o cigaretama. Znao je to, a ipak nije mogao prestati pušiti', rekla je Susan.

Od posljedica pušenja prethodno su umrla još dvojica Marlborovih modela - David Millar od emfizema pluća 1987. i David McLean od raka pluća 1995. godine.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok