Nakon tri godine, koliko se o njima govori, Hrvati danas mogu dobiti nove registarske oznake. Na njima je drukčije otisnut grb, imaju oznaku EU i jeftinije su.

Od danas hrvatski građani prilikom registracije vozila mogu zatražiti nove registarske oznake. “Glavna promjena je što imamo dodatak od Europske unije i grb je malo drukčije otisnut. Možemo ga usporediti sa starom tablicom i nema neke velike razlike”, pojašnjava za Dnevnik.hr Mislav Kalečak iz stanice za tehnički pregled. Piše Danas.hr.

Na nove tablice, koje se i ne razlikuju previše od starih, Hrvati su čekali tri godine. Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prvo je izostavio dizajnere i njihove prijedloge, pa ih onda uključio, čak podijelio nagrade za najbolja rješenja. No, i to je palo u vodu, pod pritiskom da na novim tablicama nema hrvatskog grba.

Jeftinije nego prije

Osim što imaju europske zvjezdice i oznaku HR, nove tablice bit će i nešto jeftinije. Standardan par umjesto 76 stajat će 65 kuna, a najbolje će proći oni koji imaju višak novca – tablice po izboru umjesto dosadašnjih 6720 kuna stajat će vas 2000 kuna.

No, tablice građani ne moraju mijenjati ako to ne žele ili u slučaju da primjerice mijenjaju vozilo, vlasništvo ili nešto treće.

Znak EU koji se nalazi na novim tablicama ne smije biti nalijepljen na starima jer time vozač riskira kaznu zbog krivotvorenja službenih oznaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok