Krajem svibnja, tek nekoliko dana prije početka muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, ISIL-ovci su pozvali simpatizere da taj period "s božjom voljom učine mjesecom boli za nevjernike diljem svijeta", piše Daily Mail.

Od tada pa do danas diljem svijeta, od Amerike do Bliskog istoka, u raznim napadima poginulo je nekoliko stotina ljudi.

Bilo da je riječ o masakru u gay klubu u Orlandu, klanju policajca i njegove supruge u Francuskoj, ili ubijanju ljudi bombaškim napadima, brojni ISIL-ovi simpatizeri očito su ozbiljno shvatili poziv na krvoproliće.

Fawaz A. Gegers, britanski stručnjak, za New York Times je rekao kako je očito da razne terorističke organizacije poput Al Qaede ili ISIL-a u posljednje vrijeme koriste Ramazan kao motiv za svoje krvave ciljeve.

Odmah na prvi dan Ramazana teroristi su ubili 65 osoba, među kojima je mnogo studenata, u iračkom Mosulu.

12. lipnja Omar Mateen napravio je pokolj u gay klubu u Orlandu, ubivši pritom 49 posjetitelja.

Samo dan nakon toga, policajac Jean- Baptiste Salvaing i njegova žena zaklani su u jednom pariškom predgrađu.

Prošlog tjedna došlo je do napada na zračnu luku u Istanbulu. Ubijeno je 44 ljudi, a brojka bi mogla biti i veća.

Tri dana kasnije, na drugom kraju svijeta, u Bangladešu, došlo je do talačke krize što je ostavilo 22 poginulih. I iza tog napada stao je ISIL.

No najgore je u Iraku, gdje već mjesecima traju ogorčene borbe koje ISIL polako gubi. Bagdad je svakodnevna meta napada, a posebno je krvav bio posljednji. U nedjelju je u glavnom iračkom gradu, samo dan prije kraja Ramazana, poginulo preko 150 ljudi, a ta brojka još raste.

Također, u susjednoj Siriji napadi su također svakodnevica. Najmanje 20 vjernika poginulo je u napadu na šiitsku džamiju u Damasku 11. lipnja.

Ubojstva u takozvanoj Islamskoj državi također su svakodnevica, a za velik broj ih se vjerojatno nikada neće saznati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok