Vođe takozvane Islamske države smatraju da je ramazan, mjesec posta, najbolje vrijeme za ubijanje "nevjernika i protivnika, te to razdoblje označavaju kao mjesec osvajanja.

Za vrijeme ovogodišnjeg ramazana islamisti su ubili najmanje 300 ljudi, od Orlanda, preko Dake do Istanbula, javlja BBC.

Radikalni islamisti ramazan vide kao mjesec skupljanja plijena. Vjeruju da je to najbolji trenutak da pojačaju svoj rat i izvode više napada, nego što je uobičajeno.

"Pripremite se, budite spremni da stvorite mjesec propasti i bijede za nevjernike širom svijeta", poručuje glasnogovornik "Islamske države" Abu Muhamed al Adnani. Vjerovanje da je ramazan mjesec ratovanja dio je islamske povijesti.

Prorok Muhamed je svoj prvi džihad, poznat pod nazivom Bitka od Badra, poveo tijekom ramazana 624. godine. Osam godina kasnije pokorio je Meku tijekom ramazana. Sve to pojačava radikalno vjerovanje da je džihad sam po sebi mnogo više od vojne akcije. Na njega se gleda kao na čin bogosluženja srodan ritualnim radnjama.

Abdulah Azam, koga često spominju kao oca modernog džihada, smatra da je zapostavljanje džihada jednako napuštanju posta i molitve.

"Džihad je najviša forma bogosluženja i putem njega muslimani mogu dostići najvišu vrstu raja", tvrdi Azam. Više od 160 ljudi ubijeno je u nedjeljnom terorističkom napadu u Bagdadu. Riječ je o jednom od osam različitih napada u posljednje vrijeme za koje se vjeruje da ih je izvela teroristička "Islamska država".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok