U jednoj od posebno strašnih tragedija s utapanjem izbjeglica na pretrpanim brodovima iz Sjeverne Afrike pred talijanskom Lampedusom, talijanska je policija 2014. uhvatila Attu Wehabrebija, Eritrejca koji je krijumčario te ljude.

U zamjenu za samo pet godina zatvora zbog 366 utopljenih ljudi, Wehabrebi je istražiteljima otkrio mrežu krijumčara ljudskim organima koji se uzimaju od migranata, da bi njihova tijela potom bacali u more.

Prošle godine kad su talijanske humanitarne agencije objavile da nedostaje oko 10.000 migranata i izbjeglica, većina mlađih od 18 godina, nitko se nije posebno uzbuđivao, jer se smatralo da ih se većina snašla nekim kanalima do željenih odredišta. Sada je, međutim, jasno da je užasan dio njih postao žrtvom kradljivaca organa i da su ta djeca i ti odrasli danas mrtvi.

Prije nekoliko dana talijanska policija uhitila je 38 krijumčara organima, mahom Eritrejce i Etiopljane, od kojih je 23 zadržala u pritvoru. Ispalo je da je zločinačka organizacija nastala isprva kako bi se naplatili putni troškovi od kakvih 15.000 eura od onih migranata koji nisu imali novca, te da su na udaru posebno žene i djeca.

U gorim slučajevima migrantima se vadi i po nekoliko vitalnih organa i pušta ih se da umru, sve kako bi se organe potom prodalo na crnom tržištu po Europi i Rusiji za bogate klijente koji ne žele čekati na svoj red na listama za donirane organe. Organe im vade najčešće u Egiptu, pa je tako u travnju more na plažu pred Aleksandrijom nanijelo tijela devetero rasporenih Somalaca bez pojedinih organa.

Među njima je bila i majka skupa sa svoje dvoje djece. Ali, čak i kad izbjegnu takvoj sudbini, migranti i izbjeglice na udaru su kriminalnog podzemlja koje se za njih otima kako bi ih pretvorili u seksualno roblje, kako bi ih tjerali na prisilni rad i druge često nezamislivo jezive sudbine koje se kriju ispod uglancane površine EU-a.

Na udaru su Sirijci, Iračani, Sudanci, Somalijci, Etiopljani, ali ponajviše Eritrejci, za koje Wehabrebi kaže da je 80 posto njih izgubilo tijekom putovanja najmanje jednog člana obitelji, pa tako i zbog kradljivaca organa. Policija je ušla u trag i mreži za pranje novca preko dva dućana "sve po pet" u Rimu i Palermu, s navodnim vezama, osim s Eritrejcima, još i s Izraelom, te Dubaijem.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok