Kontroverzni zakon koji zabranjuje pokrivanje lica u petak je primjenjen u švicarskom kantonu Ticinu.

Na svojim su ga leđima osjetili Nora Illi i Rachid Nekazz, istaknuti borci za prava muslimana, koji su se ulicama grada Locarna prošetali dok je Illi nosila tradicionalnu islamsku odjeću.

Ubrzo ih je zaustavila policija, pa je Rachid Nekazz, francusko-alžirski državljanin koji je 2011. godine uspostavio milijun eura vrijednu fondaciju za pomoć ženama koje odluče nositi burku ili hidžab na mjestima gdje je to zabranjeno dobio kaznu od 230 švicarskih franaka zbog poticanje na kršenje zakona.

Puno je teže prošla Nora Illi, švicarska državljanka iz Zurciha koja je s 19 godina prešla na islam, a zbog nošenja burke prijeti joj kazna koja bi mogla doseći 10,000 franaka. Nekazz je već objavio da će obje kazne platiti on, u nadi da će podići svijest javnosti o onome što smatra diskriminirajućim zakonom.

Stanovnici Ticina, većinski katoličkog kantona na jugu zemlje, zabranu odjeće koja pokriva lice izglasali su na referendumu 2013. godine većinom od 65.4 posto. Zakon, prvi te vrste u Švicarskoj, na snagu je stupio u studenom prošle godine.

Dok su Illi i Nekazz na ulici protestirali, dužnosnici lokalnih vlasti koji su organizirali referendum prikupljali su potpise za inicijativu da se sličan zakon donese u čitavoj Švicarskoj.

Jedan od vodećih lokalnih boraca za zabranu tradicionalne islamske odjeće, Georgio Ghiringhelli, smatra da će ovaj događaj poslati jasnu poruku islamskim fundamentalistima u Švicarskoj.

"Oni koji se žele integrirati su dobrodošli, bez obzira na svoju vjeroispovijest, ali oni koji odbijaju prihvatiti naše vrijednosti i nastoje stvoriti paralelno društvo zasnovano na vjerskim zakonima ovdje nisu dobrodošli", izjavio je Ghiringhelli.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok