Raširenost korupcije u Europi 'ostavlja bez daha', a to košta gospodarstvo EU-a 120 milijardi eura na godinu, stoji u izvješću Europske unije o korupciji u svih 28 zemalja članica Unije i mjerama koje vlade poduzimaju protiv te pojave, prenosi BBC.

U članku objavljenom u švedskom Goeteborgs -Postena daily, povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem koja je u ponedjeljak predstavila prvo izvješće o korupciji u svih 28 zemalja članica Europske unije i mjerama koje vlade poduzimaju protiv te pojave, je rekla kako korupcija nagriza povjerenje u demokraciju i crpi sredstva iz gospodarstva EU-a, prenosi BBC.

'Raširenost ovog problema u Europi ostavlja bez daha, iako je Švedska među zemljama s najnižom korupcijom', navodi Malmstroem.

Komisija kaže da je to prvi put da su izradili takav izvještaj, te da također daju preporuke kako se boriti protiv korupcije.

Nacionalne vlade, a ne institucije EU-a, su uglavnom odgovorne za borbu protiv korupcije u EU-u.

Malmstroem je rekla kako su u nekim zemljama postupci javne nabave bili osjetljivi na prijevaru, dok je u drugima financiranje stranaka bilo glavni problem. U nekim su zemljama bolesnici morali davati mito kako bi dobili odgovarajuću medicinsku skrb.

EU studija uključuje dva glavna ispitivanja javnog mnijenja, koji pokazuju da tri četvrtine građana EU-a smatra da je korupcija raširena u njihovoj zemlji.

Organizirane kriminalne skupine stvorile su sofisticirane mreže diljem Europe, a Europol tvrdi da ih postoji najmanje tri tisuće.

Bugarska, Rumunjska i Italija plodno su tlo za bande organiziranog kriminala u EU-u, ali zločini 'bijelih ovratnika' su bolest mnogih zemalja EU-a.

Što se tiče Hrvatske, u izvješću se navodi da je posljednjih godina poduzela znatne napore kako bi poboljšala okvir protiv korupcije, ali pritom više pozornosti stavlja na kažnjavanje nego na prevenciju.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok