U vojvođanskom mjestu Apatinu brutalno je u nedjelju navečer prebijen mladić J.B. iz Sonte za kojega u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) navode da je bio žrtva etnički motiviranoga napada.

Mladić je pretrpio teške tjelesne ozljede, čak i u predjelu leđa gdje je izgrižen, neslužbeno se saznaje iz u stranke i mladićevog rodnog mjesta Sonta, javlja Hina.

- Ovaj napad na nedužnoga mladića hrvatske nacionalnosti očito pokazuje da u srbijanskom društvu i dalje postoji raširena netrpeljivost i negativne predodžbe kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica, što se u posljednje vrijeme znade manifestirati fizičkim nasiljem - stoji u priopćenju DSHV-a koje je izdano u povodu napada koji se dogodio na apatinskim Ribarskim večerima.

Nasrtaja na njega je bilo i ranije

Predsjednik Povjerenstva za praćenje kršenja prava nacionalne manjine pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Darko Baštovanović navodi kako ovo nije prvi napad na toga mladića.

"Na katolički Božić i šokačkog običaja Kirbaj. I tada su mu nanijete teže tjelesne ozljede. Kako mi je rečeno, vinovnici toga odgovorni su i za ovaj napad", rekao je Baštovanović. Dodao je da primjerene reakcije državnih tijela tada nije bilo, a i da vodstvo hrvatske zajednice sada čeka zapisnik iz policije i liječnički nalaz kako bi dalje postupali.

U ovome povodu reagirao je zastupnik i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji zahtjeva od mjerodavnih državnih tijela da se slučaj brutalnog prebijanja građanina J.B. pod hitno istraži i da se vinovnici ovog jezovitoga napada pod hitno pronađu i kazne.

"Veoma je zabrinjavajuće to što se za manje od pola godine pojavilo nekoliko slučajeva etnički motiviranih napada, čije su žrtve bile osobe hrvatske nacionalnosti, i to što su svi napadi kao sredstvo koristili fizičko nasilje", naveo je Žigmanov.

Istaknuo je i da nije primjereno da jedno društvo koje sebe smatra demokratskim i koje pretendira na članstvo u Europskoj uniji dopušta i tolerira ovakve slučajeve.

"I ovom prigodom podsjećam da je hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji izuzetno ranjiva i da je od svih drugih nacionalnih zajednica, zbog negativnog nasljeđa iz 1990-ih, i dalje u javnosti objektom najnegativnijih predodžbi koje u posljednje vrijeme rezultiraju fizičkim nasiljem", zaključio je predsjednik DSHV-a, prenosi 24sata.hr.

U mjestu Sonti, blizu granice s Hrvatskom, živi brojna zajednica šokačkih Hrvata. Obitelj napadnutoga mladića, kao i on sam, bili su aktivni članovi mjesnog hrvatskog kulturno umjetničkog društva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok