Američki vojni veteran koji je u prošlotjednom rasno motiviranom napadu ubio petoricu policajaca u Dallasu bio je razočaran vojnim iskustvom u Afganistanu, otkrila je njegova majka, prenose u ponedjeljak američki mediji.

Micah Johnson, koji je služio vojsku u Afganistanu, bio je "razočaran" svojim vojnim iskustvom, rekla je njegova majka u razgovoru za portal TheBlaze.com u ponedjeljak.

"Vojska nije bila onakva kakvu je Micah očekivao", rekla je Delphine Johnson čiji je sin ubijen policijskim robotom tijekom njegova napada na policajce u četvrtak navečer.

"Bio je jako razočaran. Jako razočaran", dodala je Johnsonova majka o njegovoj vojnoj karijeri, no nije htjela otkriti zašto je tomu tako, te što stoji iza Johnsonova otpusta iz vojske.

Nekoliko medijskih organizacija izvijestilo je da je Johnsona tijekom boravka u Afganistanu kolegica iz vojske optužila za seksualno uznemiravanje.

Dvadesetpetogodišnji Johnson je u pregovorima s policijom rekao kako su ga naljutili događaji koji su se dogodili prošlog tjedna kad su u Baton Rougeu u Lousiani, te u St. Paulu u Minnesoti policajci ubili dvoje afroamerikanaca.

"Želim ubijati bijele ljude", rekao je Johnson policiji.

Ti incidenti, koji su zadnji u nizu kontroverznih policijskih ubojstava afroamerikanaca u gradovima poput New Yorka, Fergusona, Missourija, Chicaga i Baltimorea, preko vikenda su potaknuli nove prosvjede zbog rasnog pitanja u SAD-u.

Policija je u Baton Rougeu u nedjelju uhitila dvadesetak ljudi nakon što su vlasti upozorile da nasilje tijekom uličnih prosvjeda neće biti tolerirano.

Šef policije Dallasa David Brown u nedjelju je CNN-u rekao kako je pretragom Johnsonova doma pronađeno da je vježbao korištenje eksploziva, a drugi dokazi pokazuju i da je planirao napade na policiju.

"Uvjereni smo da je osumnjičeni imao druge planove", rekao je Brown dodavši kako su prošlotjedna policijska ubojstva afroamerikanaca ubrzala Johnsonovu odluku.

Johnsonovo vojno znanje omogućilo mu je da se brzo kreće i puca, zbog čega se policija bojala da se radi o više napadača.

Demonstracije protiv policijskog nasilja i dalje traju u SAD-u, a u subotu i nedjelju uhićeno je stotinjak prosvjednika. Tri države upozorile su svoje građane da budu na oprezu na putovanju u američke gradove u kojima se prosvjeduje.

U utorak će se u Dallasu održati komemoracija za ubijene policajce kojoj će prisustvovati i predsjednik Barack Obama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok