U Njemačkoj se u ponedjeljak iznova rasplamsao sukob oko vjerskih sloboda nakon što se u Hamburgu jedan učenik muslimanske vjeroispovjesti odbio rukovati s jednom nastavnicom iz vjerskih razloga.

Kako piše Hamburger Abendblatt, nakon što je direktorica gimnazije stala u obranu učenika i njegovih „vjerskih sloboda“ te odbacila zahtjev nastavnice za njegovim udaljavanjem s maturalne svečanosti, pola nastavnog osoblje je odbilo prisustvovati svečanoj dodjeli maturalnih svjedodžbi. Nastavnica je maturantu muslimanske vjeroispovjesti htjela čestitati na polaganju mature.

Učenik je rukovanje odbio, kako je objasnio, ne iz nepoštivanja prema nastavnici nego zbog vjerskih pravila.

Glasnogovornica stranke Zeleni za pitanja migranata u Hamburgu Filiz Demirel pokazala je zabrinutost ovim slučajem.

„U Njemačkoj je jednakost muškarca i žene nešto što je samo po sebi razumljivo. Građani koji su odrasli u ovoj zemlji bi se trebali držati ovdašnjih društvenih normi“, rekla je Demirel koja je i sama muslimanske vjere.

Uprava škole je na pitanje novinara odbila pružiti informacije o porijeklu učenika ali se očito radi o mladiću koji je odrastao u Njemačkoj.

I u Berlinu je jedan sličan slučaj nedavno izazvao pozornost i zgražanje jednog dijela javnost kada je roditelj učenika jedna privatne gimnazije odbio učiteljici pružiti ruku nakon čega ga je ova napala u javnosti. Roditelj, koji je ujedno i imam jedna šijitske zajednice, nakon toga je podigao prijavu protiv učiteljice zbog „vrijeđanja njegovih vjerskih osjećaja“.

U Švicarskoj su, nakon jednog sličnog slučaja, školske vlasti uvele novčane kazne za odbijanje rukovanja s nastavnim osobljem. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok