U glavnom gradu Turske začuli su se pucnjevi. Grad je  u blokadi, a nadlijeću ga helikopteri i zrakopovi. Vojska tvrdi kako je preuzela vlast.

Vojska je i u Istanbulu zatvorila glavne mostove preko Bospora, grad nadlijeću zračne snage, a sve sigurnosne snage naglo su mobilizirane.

Za sada nije jasno gdje se čula pucnjava niti zašto je grad u blokadi.  Kako pišu lokalni mediji, U Turskoj su blokirani i Facebook i Twitter. Vojska je upala i u državnu televiziju te zaposlenima uzela mobitele.  Tenkovi su ušli i u zračnu luku Ataturk. Turski dužnosnik rekao je pod uvjetom anonimnosti da su vojnici raspoređeni u drugim turskim gradovima, no nije kazao u kojima. Prenosi Net.hr.

Turski premijer Binali Yıldırım rekao je kako vojska pokušava izvršiti puč, no kasnije je istaknuo kako je to ipak pogrešan termin.

“Neki ljudi su poduzeli aktivnosti mimo zapovjednog lanca. Vlada izabrana od naroda ostaje na vlasti. Ova vlada će otići tek kada narod to kaže”, rekao je premijer. “Oni koji su počinili ovaj ilegalni čin morati platiti najvišu cijenu”

Helikopteri su i otvorili vatru po sjedištu tajne službe. Premijer tvrdi kako sigurnosne snage čine sve kako bi razriješile situaciju.

Vojska uvela policijski sat

Turska novinska agencija piše kako je vojska pritvorila vladine dužnosnike među kojima i zapovjednik vojske. Usprkos navodima kako je uhićen i predsjednik,  Erdogan je na sigurnom, javljaju mediji.

“Vlast u zemlji je u potpunosti preuzeta kako bi kako bi sse ponovo uspostavio ustavni poredak, demokracija ljudska prava i slobode te kako bi osiguralo da opet zavlada pravo, kako bi se zakon ride ponovo uspostavi ”  kratko je objavila vojska dodajući kako će poštivati “sve međunarodne sporazume i obveze. Obećajemo kako će se dobri odnosi s cijelom svijetom ostati”. Vojska je uvela policijski sat i izvanredno stanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok