Glavni stožer turske vojske pod kontrolom je turskih vladinih snaga, no manje skupine pobunjenih pripadnika vojske, koji su tijekom noći sudjelovali u pokušaju udara, još uvijek pružaju otpor i kontroliraju neke od vojnih helikoptera, kazao je u subotu ujutro visoki turski dužnosnik, dok strani mediji istodobno javljaju da su uhićena 1500 pripadnika vojske koji su sudjelovali u udaru u kojem su korišteni tenkovi i helikopteri.

Po riječima turskog dužnosnika, pobunjenici nisu uspjeli uzeti niti jedan vojni zrakoplov, no još uvijek imaju kontrolu nad nekim helikopterima koji će, po njegovim riječima, ubrzo biti prizemljeni. Prenosi Danas.hr.

Dužnosnici su također priopćili kako je 29 pukovnika i pet generala uklonjeno sa svojih dužnosti nakon noćašnjeg pokušaja udara.

Televizijske postaje objavile su u subotu ujutro da je šef glavnog stožera turske vojske, general Hulusi Akar, oslobođen nakon što su ga pučisti držali kao taoca u zračnoj bazi u blizini Ankare.

Turska obavještajna služba djeluje zajedno sa sigurnosnim snagama na razotkrivanju pučista u operacijama koje su u tijeku u Istanbulu i Ankari, javio je Reuters pozivajući se na svoje izvore te dodaje da je šef sigurnosnih službi Hakan Fidan na sigurnoj lokaciji te da je tijekom pokušaja udara bio u stalnoj vezi s turskim predsjednikom i premijerom.

Sjedište turske obavještajne agencije također je tijekom noći bilo napadnuto helikopterima i izloženo paljbi.

Turska vojska, najbrojnija u NATO-u nakon one Sjedinjenih Država, pokušala je u bližoj povijesti tri vojna udara – 1960, 1971. i 1980. te je 1997. prisilila vladu naklonjenu islamistima da napusti dužnost bez prolijevanja krvi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok