Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan svoj prvi intervju nakon propalog vojnog puča dao je CNN-u.

U razgovoru s reporterkom Becky Anderson nije htio demantirati najave da će njegova zemlja ponovno uvesti smrtnu kaznu kako bi se obračunala s tisućama uhićenih koje se tereti za sudjelovanje u organizaciji neuspjelog udara. Prema posljednjim informacijama, privedenih je gotovo 9.000, prenosi Jutarnji list.

'Ovdje jasno imamo zločin veleizdaje', rekao je Erdogan.

'Ali naravno, parlament će o tome morati donijeti odluku u smislu ustavnih izmjena, politički će se lideri naći i raspraviti taj prijedlog i ako prođe onda ću u konačnici ja, kao predsjednik, staviti svoj potpis na odluku parlamenta', dodao je Erdogan.

Čelnici nekoliko država Europske unije već su upozorili da Turska neće moći postati članica te organizacije ako ponovno uvede smrtnu kaznu. Posljednja u nizu dužnosnika koja je iznijela takvo upozorenje je šefica EU diplomacije Federica Mogherini.

Sudeći prema odgovorima koje je Erdogan dao CNN-u, on se smrtnoj kazni nimalo ne protivi.

'Ma zašto da ih sve držim po zatvorima i još da im godinama dajem hranu? To mi narod govori', kaže Erdogan.

'Narod želi da čim prije završimo s ovim jer ljudima su ubijeni rođaci, susjedi i djeca. Oni jako pate, jako su osjetljivi i zato i mi moramo djelovati razumno i s osjećajem', izjavio je Erdogan.

On je, kao što smo već izvještavali, u izjavama neposredno nakon propasti puča obećao da će svi sudionici zavjere skupo platiti za taj čin veleizdaje.

Erdogan nije u intervjuu za CNN propustio spomenuti muslimanskog propovjednika Fetulu Gulena, svog negdašnjeg saveznika koji je u međuvremenu, nakon što je između njih dvojice puklo, pobjegao u Ameriku. Najavio je da će za nekoliko dana Amerikancima poslati formalni zahtjev za njegovim izručenjem. Gulena, naime, Erdogan smatra organizatorom puča.

Na pitanje novinarke što će učiniti u slučaju da Amerikanci odbiju izručenje, Erdogan se pozvao na sporazum o izručivanju koji je potpisan između Turske i SAD-a.

'Dakle, vi tražite nečije izručenje, vi ste moj strateški partner i ja prihvatim vaš zahtjev, ali vi ne učinite isto kad ja vas tražim nekoga... Pa naravno da u ovakvim situacijama moramo imati reciprocitet', argumentirao je Erdogan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok