Takozvana 'Islamska država' objavila je video koji prikazuje mladog azilanta iz Afganistana kako se uz vitlanje nožem identificira kao "vojnik IS-a", pripremajući se za samoubilački napad.

Taj 17-godišnjak u ponedjeljak navečer doista je sjekirom i nožem ozlijedio četvero ljudi u napadu u njemačkom vlaku u Wuerzburgu, prije nego što ga je u bijegu ustrijelila policija.

Tijekom napada mladi tražitelj azila navodno je urlikao 'Allahu akbar', a njemački dužnosnici kažu da su u njegovoj sobi pronašli rukom oslikanu zastavu tzv. 'Islamske države'. Mladić je u Njemačku došao sam, bez pratnje roditelja, te je prvobitno smješten u centar za azilante, a potom je udomljen u Ochsenfurtu. Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann naveo je kako oni koji su komunicirali s 17-godišnjakom posljednjih mjeseci kažu da je bio miran i tih, te ne razumiju njegove postupke, prenosi Jutarnji.

IS u videu navodi da se napadač zove Muhammad Riyad te se čuje kako govori paštunski jezik.

Propagandna mašinerija 'Islamske države' tvrdi da je izvršio napad "odgovarajući na pozive da se ciljaju zemlje koalicije koja se bori protiv Islamske države". Samo nekoliko dana prije ovog napada u njemačkom vlaku, dogodio se stravični masakr u francuskom gradu Nici, kada je vozač kamiona pokosio 84 šetača. Za taj je napad Islamska država također preuzela odgovornost, no zasad nema čvrstih dokaza da je počinitelj ondje doista djelovao prema naputcima IS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok