Nakon što je Srbija i službeno otvorila ključna poglavlja u pregovorima s EU, branitelji tvrde da su ostavljeni na milost Beogradu i strahu od napuštanja vlastite države pod prijetnjom da svakog trenutka mogu biti uhićeni.

I Vladimir Šeks jedna je od osoba koja se nalazi na srbijanskoj optužnici. Optužen je za kazneno djelo poticanja na genocid na području istočne Hrvatske. Zahtjev Beograda da ga se stavi na Interpolovu tjeralicu i činjenica da ne odsutaju od progona, već mu godinama, kaže, komplicira život, javlja RTL.

"Tjeralica protiv mene i dalje postoji u Srbiji, kao i rješenje za doređivanje pritvora... Tako da bih se ja, kao i brojni drugi, izložio velikom riziku ako bi došli na dohvat pravosudnih organa Srbije", kaže Šeks.

Na pitanje bi li ga mogli procesuirati u Neumu, u slučaju da ide u Dubrovnik, kaže kako je to moguće, ali da smatra kako to ne bi bilo realno. Dodaje i kako će razuman čovjek to izbjegavati.

"Hrvatska je donijela Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije, JNA i bivše Jugoslavije kojim je te pravne akte proglasila ništetnim. Ovo najnovije sada, gdje nas ministar Kovač uvjerava da su postignuti takvi aranžmani, pa i zeleno svjetlo ulasku Srbije u EU, koji će osigurati da se izbjegne taj sukob nadledležnosti, vidjet ćemo... Ja sam vrlo skeptičan prema tome, ali treba pričekati razvoj situacije", kaže Šeks.

Podsjetimo, Vlada je u utorak osnovala povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedjeljak u Bruxellesu.

"To konkretno znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj, morat će taj zakon promijeniti, morat će zakon suspendirati", kazao je Šeks, pišu Vijest.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok