Režim Recepa Tayyipa Erdogana je u 72 sata smijenio, suspendirao ili pritvorio 49.321 vojnika, policajca, suca, državnog službenika i nastavnika nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Sve to izazvalo je veliku napetost u zemlji s 80 milijuna stanovnika, koja uz sve to graniči sa Sirijom u kojoj vlada kaos i zapadni je saveznik u borbi protiv terorista Islamske države.

Jildirim: ‘Sve ćemo ih iskopati iz korijena’

U obećanjima da će iskorijeniti saveznike protivnika turskog režima Fetulaha Gulena, premijer Binali Jildirim rekao je kako će ih sve “iskopati iz korijena”.

Turska vlada sprema službeni zahtjev SAD-u za izručenje Gulena za kojeg Turska kaže da je orkestrirao propali vojni puč prošlog petka kad je ubijeno 232 ljudi. Američki predsjednik Barack Obama telefonom je razgovarao s Erdoganom o Gulenovu statusu.

Sedamdesetpetogodišnji Gulen živi u egzilu u Pennsylvaniji, ali ima mrežu pomagača u Turskoj. On je osudio pokušaj državnog udara i negirao da ima bilo kakvu ulogu u njemu. Bivši Erdoganov saveznik koji je postao njegov kritičar istaknuo je kako predsjednik Turske traži izgovore za propast režima u kojem već 14 godina preuzima kontrolu nad svim.

Nijemci strahuju od podjela i u svojoj zemlji

Turske vlasti su zatvorile i medije za koje smatraju da podržavaju Gulena, a 15.000 ljudi otpušteno je iz Ministarstva obrazovanja. Uslijedila su 492 otkaza u Upravi za vjerske poslove, 257 u uredu premijera i 100 u obavještajnim službama.

Tuska lira je oslabila u odnosu na dolar nakon što je državna televizija TRT objavila da je dekanima svih sveučilišta naloženo da daju ostavke, podsjećajući na slične čistke nakon vojnih udara u prošlosti zemlje. Njemački ministar Joachim Herrmann izrazio je zabrinutost zbog podjela u turskom društvu, strahujući da bi se one mogle preliti u njegovu zemlju u kojoj je turska zajednica veoma velika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok