LiveLeak je objavio veoma zanimljiv video u kojem je u nekoliko minuta jasno prikazano mijenanje granica na Starom kontinentu u posljednjih 1.000 godina.

Granice država su se širile i smanjivale, neki narodi su prodirali na europsko tlo, osnivala su se carstva i nestajala. U videu je jasno prikazano i osnivanje Jugoslavije, kao i njen raspad.

Stara Grčka se smatra kolijevkom evropske kulture. Rimsko carstvo je ujedinilo veliki dio kontinenta s težištem na Sredozemlju, donosi N1.

Nakon pada Rima i doseljavanja raznih naroda iz Azije, europski napredak je usporio tijekom razdoblja koje je poznato kao srednji vijek. Karlo Veliki je udario temelje jedne nove, zapadnije Europe, kojoj središte više nije bilo u Rimu, ali i ona ostaje rascjepkana pokušajima nejmačkih careva Svetog Rimskog carstva. Riječ Europa se gubi, a umjesto nje preovladava pojam krišćanski svijet i jedinstveni poduhvati u tom smislu (krstaški ratovi, katedrale).

Europa se redefinira u 16. stoljeću zbog renesanse i prekooceanskih kolonija. Nastaju jaka kraljevstva i budi se nacionalizam. Francuska revolucija i industrijska revolucija donose inovacije kojima će Europa u 19. stoljeću zavladati cijelim svijetom.

Dva svjetska rata 20. stoljeća vode se najvećim dijelom na europskom tlu. Europa gubi svjetsku prevlast i kolonije, a Hladni rat stvara jaku podjelu na kapitalističku Zapadnu Europu i komunističku Istočnu Europu pod Sovjetskim Savezom. Nakon pada komunističkih režima 1990. godine, europske zemlje se naglo zbližavaju. Nastaje Europska unija, politički i ekonomski savez koji obuhvata veći dio kontinenta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok