Njemački katolički biskupi konstatiraju javno i službeno ono što i ostali vide, ali nastoje zanemariti kao drugorazrednu činjenicu: da katolici i u praksi i u stavovima odbacuju crkveni nauk o spolnosti i spolnim odnosima, piše Jutarnji list.

Papa Frane je zahtijevao od novoga glavnog tajnika Biskupske sinode, budućeg kardinala Lorenza Baldisserija, da preko biskupskih konferencija pošalje anketni upitnik svim dekanatima i župama u svijetu, kako bi prije posebnog zasjedanja Biskupske sinode o pastoralu obitelji, od 5. do 19. listopada dogodine, Sveta Stolica egzaktno doznala što Božji puk zaista misli o katoličkom nauku u pogledu spolnoga i obiteljskog života i koliko ga primjenjuje.

Njemačka biskupska konferencija, njemački disciplinirana, prva je među velikima obavila taj zadatak. Ondje su biskupi obznanili u ponedjeljak, na temelju ankete, da su katoličkim vjernicima u Njemačkoj mnoga učenja Katoličke crkve o spolnom moralu naprosto nepoznata, dok neka druga odbacuju kao nerealna i bešćutna.

Uostalom, njemački biskupi već godinama ne štede pritisak kako bi Sveta Stolica promijenila pravila, prije svega o razvodu braka odnosno davanju sakramenata ponovo vjenčanima nakon raspada crkveno sklopljena braka.

Već je papa Benedikt XVI. otvorio prostor za razmatranje prakse iz prvih stoljeća Crkve, koja još opstaje u većini pravoslavnih crkava, a koja omogućuje da se uz načelo akribije, tj. nefleksibilna provođenja Isusovih riječi o nerazrješivosti braka, primjenjuje i oikonomia, tj. princip razumijevanja za one u teškoj situaciji - pa ondje u praksi ima razvoda.

A papa Frane je citirao kardinala Antonija Quarracina koji je rekao da bi dobra polovica svih ženidaba u Katoličkoj crkvi mogla biti nevažeća, jer su sklopljene “bez zrelosti, ne shvaćajući da su doživotne”, zapravo radi “socijalnih konvencija”. Takav konvencionalan brak, bez intimne i zbiljske spoznaje svetosti sakramenta ženidbe, zapravo nije valjan pred Bogom - ali bi Crkva morala imati dvaput više svećenika kad bi htjela svaki takav brak, pukne li, pretresti pred dijecezanskim sudom. A u pola svijeta tih sudova i nema. Da im svima sudi Sveti Kotač, morao bi obuhvatiti sav Rim, a ne samo onih nekoliko soba u Kancelarijskoj palači, piše Jutarjni list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok