Osmorica turskih časnika, koji su helikopterom prebjegli u Grčku nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj, strahuju da će biti ubijeni ukoliko se vrate u svoju domovinu, izjavila je jedna od njihovih odvjetnica Vasiliki Ilia Marinaki.

Marinaki, koja zastupa četvoricu časnika, rekla je da prebjegli časnici vjeruju da će “na jedan ili drugi način izgubiti svoje živote” u Turskoj, prenio je Reuters. Ona je kazala da vojnici vjeruju da će biti na kraju ubijeni, neovisno od toga hoće li smrtna kazna biti ponovo uvedena.

Grčki sud osudio je ranije osmoricu turskih vojnika na uvjetnu kaznu od dva mjeseca zatvora.

Vojnici, koje turske vlasti traže kako bi im kod kuće sudio vojni sud zbog učešća u pokušaju puča, zatražili su azil u Grčkoj. Oni će ostati u pritvoru do sudskog ročista na kojem će se razmatrati njihov slučaj. Svih osam časnika su dobili istu kaznu, pri čemu je sud u Aleksandropolisu prilikom izricanja kazne usvojio olakšavajuće okolnosti, prihvativši da su oni djelovali pod prijetnjom.

Pilot helikoptera je istovremeno oslobođen optužbi da je prekršio propise letenja. Turska traži izručenje osmorice pripadnika svoje vojske, ali oni negiraju učešće u puču i zatražili su azil u Grčkoj tvrdeći da strahuju za svoju sigurnost u svjetlu čistki koje turske vlasti sprovode u razdoblju nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara. Osam časnika, od kojih su tri majora, tri kapetana i dva dočasnika, sletjeli su 16. srpnja u grad Aleksandrupolis.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok