Sedam mjeseci zatvora zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu za D. L. (53) iz Imotskog, bivšeg djelatnika HAC-a, kojeg optužnicom terete za prijevaru, koju u najmanju ruku možemo nazvati bizarnom, a u kojoj je oštetio Hrvatske autoceste i HZZO za ukupno nešto manje od 45 tisuća kuna.

Naime, on je sedam mjeseci, od 24. kolovoza 2010. godine do 19. ožujka 2011. godine, proveo u Kaznionici Valtura u Puli, odslužujući kaznu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom u susjednoj Bosni i Hercegovini.

DO navodi da je tijekom boravka u zatvoru "konzumirao sva prava koja mu kao zatvoreniku pripadaju na teret RH", no u isto je vrijeme doveo u zabludu svoje pretpostavljene u HAC-u kojima nije niti spomenuo da se nalazi u zatvoru već je taj višemjesečni izostanak s posla pravdao godišnjim odmorom i bolovanjem. Piše Slobodna Dalmacija.

Tako je prvo, po optužnici, otvorio lažno bolovanje od 4. kolovoza 2010. do 30. studenog te godine, potom od 10. siječnja 2011. do 25. ožujka iste godine dok je od 1. prosinca 2010. do 7. siječnja 2011. godine koristio godišnji odmor. Na račun doznaka za bolovanje i rješenja o godišnjem odmoru na teret HAC-a naplatio je 31.328 kuna, a na teret HZZO-a 13.293 kune.

Tijekom istrage Imoćanin je ispitan na ODO-u te je priznao da je istovremeno dok je bio u zatvoru koristio bolovanje i godišnji, no istaknuo je da se morao tako ponašati jer je, kaže, bio stvarno bolestan, a bojao se da će mu firma, ako doznaju da je u zatvoru, dati otkaz.

Prema podacima Registra branitelja, u Domovinskom ratu proveo je 579 dana i to u borbenom sektoru. Njegova obiteljska liječnica koja je također ispitana tijekom istrage kazala je da je bolovanje odobravala po pravilima struke na osnovu medicinske dokumentacije i prijedloga liječnice specijalistice psihijatrije. Kazala je i da je ona odobravala bolovanje do 21 dan po određenim šiframa, a da je iznad toga bolovanje odobravalo liječničko povjerenstvo. Ustvrdila je da D.L. doista boluje od PTSP-a.

I predstavnik HAC-a kazao je da je u tvrtki bilo određenih problema zbog nemogućnosti da uspostave kontakt sa svojim djelatnikom te da su, obzirom na to da nisu znali kad bi se mogao vratiti na posao, imali poteškoća u planiranju operativnih poslova. I on i liječnica su kazali da su za činjenicu da je 53-godišnjak cijelo vrijeme bio iza rešetaka saznali tek kad je policija s njima razgovarala tijekom kriminalističke obrade ovog slučaja.

- On je prikrivajući da se nalazi na odsluženju zatvorske kazne neosnovano primao novčane naknade koje sigurno ne bi primao da se znalo da je u zatvoru. Drugim riječima, okrivljenik je istovremeno konzumirajući "svoja prava" i koštajući državu kao osuđenik, istovremeno na teret HZZO-a i državne tvrtke HAC uzimao naknadu za bolovanje i godišnji iako je vrlo dobro znao da to ne smije činiti - obrazložio je optužnicu Mladenko Bilobrk, zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Splitu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok