Ubojstvo mog najboljeg prijatelja, svećenika Jacquesa Hamela, kojeg su zaklala dvojica pripadnika ISIL-a, gnusan je teroristički čin koji me šokirao – kazao je imam džamije u gradiću Saint-Étienne-du-Rouvrayu Mohamed Crapala ističući kako ne može shvatiti što je takvim ljudima u glavi.

Divan i plemenit čovjek

– Mučki su ubili divnog i plemenitog čovjeka koji je cijeli život služio drugima i pomagao ne samo kršćanima već i muslimanima. Mi, muslimani, naprosto smo šokirani i ne znam što da kažem u ovoj teškoj situaciji osim da pozovem sve muslimane diljem Francuske da svoje molitve posvete tom divnom čovjeku – neutješno je poručio imam Mohamed Crapala. Piše Večernji.hr.

Zemlju na kojoj je 2000. sagrađena džamija u gradiću Saint-Étienne-du-Rouvray darovala je upravo Katolička crkva, dok je sam svećenik Jacques Hamel (84) mnogo puta davao novčani prilog za njezinu gradnju.

– Često sam se nalazio s prijateljem svećenikom Jacquesom Hamelom i uvijek smo razgovarali kako ojačati suživot muslimana i kršćana, kako u našem gradiću tako i općenito, te kako da iskorijenimo radikalizam. Do ovog zločina u našem gradiću svi su živjeli i disali jednako. Ti teroristi već 18 mjeseci ubijaju i napadaju civile, a sada su počeli napadati vjerske simbole i ubijati svećenike, što nije dopustivo i nije razumno – govori imam Mohamed Crapala.

Kao i imam Crapala, tako su i ostali muslimani u tom gradići bili šokirani terorističkim činom te su pohitali upaliti svijeću i položiti cvijeće na mjesto zvjerskog ubojstva svećenika Jacquesa Hamela, za kojeg imaju samo riječi hvale. Obitelj Amadani, koji su migrirali iz Alžira, kazali su kako im je svećenik Jacques puno materijalno pomogao i nikada nije pravio razlike između kršćana i muslimana.

‘Očekuje ih vječni pakao’

– Za njega su muslimani znali reći da je „francuski papa Franjo“ jer je uvijek pomagao ljudima u nevolji ne pitajući tko su i što su, već samo što im treba. Puno će nam nedostajati, a Bog će njegove ubojice staviti u vječni pakao jer su ubili divnog i plemenitog čovjeka – kazao je Ahmed Amadani.

Svećenik Jacques Hamel sudjelovao je u džamiji na komemoraciji 2012. godine, koja je održana u povodu ubojstva francuskog vojnika Imada Ben Zaatna kojeg je u terorističkom napadu u gradu Toulouseu, uz još dvojicu vojnika, ubio Mohamed Merah povezan s terorističkom organizacijom Islamska država. Majka ubijenog vojnika Imada Latifa Ben Zaatn, koja je osnovala i udrugu za borbu protiv islamskog ekstremizma, šokirana je ubojstvom svećenika Hamela koji je, kako kaže, puno donirao i njezinoj udruzi.

– Većina muslimanskih obitelji suočena je s radikalizacijom svojih sinova – kazala je Latifa Ben Zaatn ističući kako svi idu u džamiju na molitvu i razgovaraju s imamom Mohamedom Crapalom tražeći savjet kako da vrate svoju djecu na pravi put jer su krenuli putem islamizma.

Predsjednik François Hollande, koji je rođen na području gdje se dogodio ovaj teroristički napad, na udaru je kritičara zbog niza napada terorista. Jučer se Hollande sastao s predstavnicima francuskih vjerskih zajednica, kršćana, muslimana, Židova i budista, čiji su čelnici od njega zatražili da se na vjerske objekte diljem zemlje obrati posebna pozornost i pojačaju sigurnosne mjere.

Papa Franjo poručio je da osjeća bol i užasnut je zbog tog apsurdnog nasilja te je najoštrije osudio svaki oblik mržnje, pa tako i taj “barbarski” napad, ističući kako su posebno šokirani jer se strašno nasilje dogodilo u crkvi u kojoj se objavljuje Božja ljubav.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok