Umirovljenik iz Pakoštana, 77-godišnji Tomislav Rosan, koji je giht, astmu i visoki krvni tlak godinama liječio marihuanom iz vlastite proizvodnje, u četvrtak je na Općinskom sudu u Zadru oslobođen optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje.

Iako je za poduzetnog djedicu optužba tražila strogu kaznu smatrajući da laže kada kaže da marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja, te za obloge, sudac Ivan Marković utvrdio je da ne postoje čvrsti dokazi za optužbu koja ga je teretila.

– Moguća je indicija, ali ne postoje čvrsti dokazi za optužbu koja se stavlja na teret. Ta optužba nije dokazana – obrazložio je sudac Marković.

Pakoštanski umirovljenik završio je na sudu nakon što je policija još 2012. godine u njegovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane. Rosan je tada kazao kako je policija vidjela stabljike dok je helikopterom nadlijetala iznad njegove kuće, a na sudu je ispričao kako mu lijek spravljen od sjemenki kanabisa prokuhanih u mlijeku pomaže u održavanju zdravlja. Nakon presude, čije je izricanje dočekao u pratnji odvjetnika Marka Kolanovića, suznih je očiju kazao kako nikada u životu ništa nije ukrao, te da uopće ne shvaća pojam da je on od nečega oslobođen.

– Pa ja sam samo pomagao ljudima. Marihuanu nikada nisam prodavao jer mi je dosta pet kuna dnevno za život. Imam svoje kokice i sve ostalo što mi je potrebno u vrtu, i ne treba mi ništa, nikakav novac. Marihuanom sam izliječio giht, astmu i tlak, i to je čudotvorni lijek. K tome sam pomogao mnogim ljudima. Zbog čega bi netko za to bio osuđen, ne znam, ali ne želim više imati posla s državom – kazao je 77-godišnjak.

Biljke je, kako se pokazalo ove godine, kada mu je pronađeno još 460 stabljika marihuane većih od dva metra, u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće. Na svojoj je plantaži imao rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla. Čeka ga još sudski postupak za te biljke koje su pronađene u svibnju ove godine u podrumu njegove kuće, gdje su rasle u kontroliranim uvjetima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok