Djeca stranih boraca koji se u Siriji i Iraku bore za ISIS treniraju se kako bi postala nova generacija terorista.

Spomenuta teroristička skupina hvali se često činjenicom da djecu koristi kao borce i bombaše samoubojice, a svije je nedavno šokirala i snimka 4-godišnjeg Britanca krvnika, piše Independent. Postoje bojazni kako će broj dječaka prisiljenih pridružiti se ISIS-u s vremenom samo još rasti. Prenosi Net.hr.

“ISIS u svojim propagandnim materijalima često pokazuje da trenira te maloljetnike kako bi postali iduća generacija terorista što bi u budućnosti za EU moglo predstavljali veliki sigurnosni problem”, piše u godišnjem izvješću Europola.

“Neki povratnici će sigurnosnu prijetnju za EU predstavljati zbog toga što će prikupljati sredstva za ISIS, regrutirati nove članove ili pak radikalizirati akiviste. Oni bi mogli poslužiti i kao uzori za buduće nasilne džihadiste”, stoji u nastavku.

Dječaci su nedavno raznijeli troje zarobljenika

U samoproglašenom kalifatu trenutačno živi više od 50 djece iz Ujedinjenog Kraljevstva, a procjenjuje se da tamo trenutačno živi i oko 31.000 trudnica. Među njima se nalazi i Isa Dare, maloljetnik iz Londona koji je s majkom došao u Siriju.

Na jednom propagandom videu prikazan je kako u zrak diže vozilo s trojicom zarobljenika. “Ubit ćemo one nevjernike ondje”, izvikuje 4-godišnji dječak u videu. Pratio ga je tinejdžer koji je također govorio s britanskim naglaskom.

Djeca su ključna za osiguravanje dugoročnog uspjeha

Analitičari tvrde da ISIS djecu doživljava kao ključan faktor za osiguravanje dugoročnog uspjeha. Smatra ih boljim i ubojitijim borcima zbog toga što su indoktrinirani od samog rođenja.

Raqqa is Being Slaughtered Silently, aktivistička grupa koja bilježi ISIS-ove strahote, poručila je kako čak i u slučaju da ISIS bude poražen za njim ostaje izgubljena generacija koja bi mogla nastaviti širiti nasilje i pokušati ponovno uspostaviti kalifat.

“Takva djeca predstavljaju direktnu opasnost, a svremenom će postati samo još opasnija”, kaže Nikita Malik. “Budući da su indoktirinirana od malih nogu ta djeca neće imati pristup nikakvim drugim idejama osim onih koje su upoznali u kalifatu.”

Džihadisti djecu uče izrađivati bombe i dekapitirati ljude

Roditelji koji su pobjegli iz kalifata pričaju da je ISIS njihoboj djeci u školama prao mozgove. Neka od te djece tamo su čak od najranije dobi učila izrađivati bombe dok su druga kući dolazila s lutkama bijelaca obučenih u narančaste trikoe te su za domuću zadaću trebala dekapitirati.

I dok se dječaci pripremaju za borbu, djevojčice se odvojeno uči kuhati, čisititi i podržavati svoje buduće muževe džihadiste prema šerijatskom pravu. Europol izvještava kako je djevojčicama zasad zabranjena borba, ali im je obećano poštovanje muških srodnika budu li svoju djecu odgajale prema ISIS-ovoj ideologiji.

Sve više strankinja pridružuje se ISIS-u

Ohrabruje ih se da se brzo pomire sa smrću svojim supružnika i djece, koju se priprema na sudjelovanje u borbama od djetinstva. Vjeruje se da je broj djece stranaca u porastu s obzirom na to da stalno raste i broj strankinja koje se svakodnevno pridružuju ISIS-u. Europol poručuje da je oko 40 posto nizozemskih građana koji dolaze u Siriju ženskog spola jer im je lakše pobjeći nego muškarcima.

U istom izvješću stoji i kako je samo ove godine u borbama svoje živote izgubilo bare, 89 djece. Većina ih je poginula na području Sirije i Iraka vozeći aute ili kamione pune eksploziva kako bi napali vojne mete.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok