Članak New York Timesa, na osnovu intervjua s bivšim džihadistom otkrio je javnosti postojanje specijalne jedinica EMNI, koju je stvorila Islamska država.

Ta jedinica je stvorena kako bi pripadnici organizirali i izvršavali terorističke napade širom Europe. Lideri ove jedinice, prema pisanjima New York Timesa, bave se regrutiranjem, treniranjem i respoređivanjem militanata u inozemstvu.

Regrutirani militanti bivaju odabrani prema nacionalnoj pripadnosti i grupirani u male i diskretne jedinice, čiji se članovi tek ponekad međusobno susreću, obično noć pred odlazak u inozemstvo, prenosi Sputnjik. Opisujući ovu tajnu grupu militanata, kaže se da ona predstavlja „ključnu kariku u čitavoj terorističkoj mašineriji“ jer postoje dokazi da su upravo pripadnici EMNI strukture odgovorni za napade u Parizu, Bruxellesu i Tunisu.

Dr. Max Abrams, analitičar i profesor s američkog sveučilišta „Northeastern“ objasnio je za Sputnjik da EMNI u svom radu zapravo kombinira i prepliće uloge obavještajne službe i domaćih sigurnosnih agencija. Pa tako, kaže Abrams, nema zapravo ni potrebe za komunikacijom između „spavača“. U mnogim slučajevima, Islamska država čak i ne zna tko je zadužen za izvršavanje napada, dok sam napad ne bude izvršen i kasnije postane jasno čijih je ruku bio djelo.

„Ovo je zapravo visoko decentralizirana teroristička grupa, to je zapravo više pokret“, objašnjava analitičar i dodaje da je na taj način dano zeleno svjetlo svim „ljutim“ i nezadovoljnim muslimanima širom svijeta da samostalno izvršavaju napade. Prema pisanjima New York Timesa, na čelu grupe ili točnije piramide EMNI nalazi se nedodirljivi Abu Muhamed Adnani, inače šef propagande Islamske države i njihov „glasnogovornik“. Adnani je navodno imenovan i za šefa obavještajne službe ISIL-a i zadužen za organizaciju i izvršavanje napada u inozemstvu.

„Ispod njega se nalaze osobe koje imaju ovlast planirati napade u različitim dijelovima svijeta. U okviru ove terorističke mreže navodno djeluje i ’tajna služba za Europu‘ i ’tajna služba za Aziju‘ i ista takva tajna jedinica za arapski svijet“, piše New York Times.

Adnani je navodno uspio izbjeći napad i uhićenje koalicijskih snaga i sada je jedan od najznačajnijih operativaca u Siriji. Abrams kaže da je zapravo Adnani dao zeleno svjetlo svim zainteresiranima da rade što god požele: „Da teroriziraju i da govore da to čine u ime Islamske države. Zato i nema mnogo potrebe da se ostvari komunikacija između pojedinih ćelija i ’spavača‘ u Europi“, kaže Abrams.

„Do sad smo vidjeli nekoliko vrsta napada. Na primjer, oni koji su se dogodili u Parizu prošle godine obilovali su organizacijskim trenutcima, kao i napad na zračnu luku Ataturk u Istanbulu, dok kod ostalih napada nije bilo nekakve posebne komunikacije između izvršitelja", kaže Abrams i navodi  primjer napada koji je izvršio Omar Maten u Orlandu na Floridi, kada je bilo ubijeno 49 osoba: „Izgleda da je zaista napad samostalno izvršio, bez podrške neke grupe, iako je svoje ’djelo‘ posvetio ISIL-u“.

Komentirajući tvrdnje Harija Safra, bivšeg militanta ISIL-akojeg je intervjuirao New York Times, da je ISIL-u navodno potrebno još terorista na teritoriju Njemačke koji bi bili voljni provoditi napade, Abrams kaže da su se mnoge okolnosti u vezi s terorizmom promijenile nedavno.

„Rekao bih da u Njemačkoj, posebno imajući u vidu napade od prije par tjedana ima ljudi, ’usamljenih vukova‘ koji su riješeni vršiti napade“, kaže Abrams za "Sputnjik". Kako bi izbjegli da budu uhvaćeni, operativci ISIL-a koriste novajlije koji nemaju prethodne veze s radikalnim grupama.

Bivši militant Hari Safro ove novajlije zove „čistuncima“ jer još uvijek nemaju bilo kakve zločine za sobom, oni su zapravo posrednici koji predaju instrukcije u vezi s bilo čim, od na primjer „kako napraviti pojas samoubojice“ do „kako napade označiti kao djelo ISIL-a. Online propaganda je također označena od strane ISIL-a kao najbolje oruđe za prodiranje na tlo SAD.

„ISIL uspijeva regrutirati veliki broj Amerikanaca putem društvenih mreža, zato što su oni glupi i mogu slobodno nositi oružje“, tvrdi bivši militant Safro i dodaje: „Amerikance možete jednostavno radikalizirati, osim toga ako nisu ranije bili osuđivani, oni lako mogu kupiti oružje, pa se ISIL ne mora truditi da nabavi oružje za svakog pojedinca voljnog da izvrši napad.“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok