Od 18. ožujka do 26. srpnja Ministarstvo unutarnjih poslova obavilo je 84.232 terenska pregleda radi provjere prebivališta i donijelo 10.876 rješenja o odjavi prebivališta.

Novi list piše kako je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ranije najavio da na koncu očekuje oko 50 tisuća odjava prebivališta budući da niz postupaka izdavanja rješenja o odjavi još traje. Odjave prebivališta ujedno znače da se te osobe brišu iz popisa birača. Prenosi Net.hr.

Manipuliralo se prijavama prebivališta

Orepić je koncem srpnja novinarima kazao da se manipuliralo prijavama prebivališta te da je to bio “izborni manipulativni materijal”. Pritom je naglasio da su prijavama prebivališta manipulirale i manjinske skupine, spomenuvši Srbe u rubnim, odnosno graničnim područjima Hrvatske.

Prema podacima MUP-a, najviše odjavljenih prebivališta u spomenutom razdoblju bilo je, očekivano, u Zagrebu – 1.022. Na drugom mjestu po apsolutnom broju odjavljenih birača je Slavonski Brod s 452 odjave, zatim Split s 410 i Osijek s 356.

MUP nije naveo nacionalnu strukturu ‘izbrisanih’

U pojedinim općinama i gradovima u kojima su Srbi većina ili znatna manjina stanovništva iz evidencije prebivališta jest izbrisan natprosječno velik broj građana, u odnosu na dosadašnji prosjek, ali isto u pojedinim općinama i gradovima jedva da je i zabilježeno da je itko izbrisan iz evidencije prebivališta, piše Novi list.

Relativno velik broj odjava prebivališta zabilježen je i u neki općinama gdje Srbi nisu toliko brojni.

Točna nacionalna struktura odjavljenih nije navedena u podacima MUP-a, kao niti podaci o tome jesu li odjavljene osobe punoljetne, no vrlo vjerojatno je golema većina njih punoljetna što znači da imaju i biračko pravo.

U Donjem Lapcu ‘izbrisano’ 5,5 posto birača

Prema postotku iuzbrisanih osoba iz evidencije prebbivališta prednjači Donji Lapac sa 64 odjave odnosno 5,5 posto od ukupnog broja tamošnjih birača na prošlim parlamentarnim izborima. Slično je i u Plaškom gdje je odjavljeno 59 ljudi, odnosnos pet psoto birača, s tim da u Plaškom, za razliku od Donjeg Lapca gdje veliku većinu čine Srbi, živi podjednak broj Hrvata i Srba. Pet posto birača bit će ‘izbrisano’ zbog odjave prebivališta i u Gvozdu 65 od ukupno 1.316. U Vojniću je odjavljeno 83 od ukupno 2.611 osoba u birački popisima.

Za sada nema masovnijeg odjavljivanja prebivališta ni u Vukovaru, jer 133 odjavljena prebivališta su manje od jedan posto birača koliko ih je imalo pravo glasa na prošlim parlamentarnim izborima.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet