Samra Kešinović (17) javno je pogubljena tako što je pretučena u središtu Rake kao opomena ostalima, prenose britanski mediji u tekstu o britanskim tinejdžericama koje su željele pobjeći iz utočišta Islamske države, ali su se bojale Samrine sudbine.

Kako prenosi Daily Mail, Kadiza Sultana, jedna od tri tinejdžerice koje su iz Londona otišle put Sirije, poginula je u zračnom napadu na Raku i ona je ujedno prva Britanka koja je poginula u tzv. “kalifatu”.

Odvjetnik obitelji Sultana kaže da je ona planirala bijeg iz Rake, ali se uplašila sudbine koju je doživjela Samra Kešinović, podrijetlom iz BiH, koja je imala austrijsko državljanstvo. Kadiza je imala svega 16 godina kada je u veljači 2015. godine s prijateljicama Šamimom Begum (15) i Amirom Abase otišla put Sirije. Tamo je upoznala i druge džihadističke “nevjeste”, među kojima i djevojke podrijetlom iz BiH koje je zadesila strašna sudbina. Kadiza se ubrzo razočarala u sve ideale koje je imala o Islamskoj državi i planirala je bijeg.

Međutim, kada je vidjela kako je završila Samra Kešinović, odustala je od toga. Smrt ju je zadesila tijekom zračnog napada na Raku, koja se još uvijek vodi kao utočište i sjedište Islamske države.

Kadizina sestra Halima potvrdila je vijest o njezinoj pogibiji: “Što reći, na neki način očekivali smo ovo jer nije imala gdje pobjeći. Nadam se da je sada na nekom boljem mjestu”, kazala je Halima, dodajući da je u posljednjem telefonskom razgovoru rekla da je preplašena i da ima loš predosjećaj da će se nešto strašno dogoditi.

Na pitanje može li pobjeći, Kadiza joj je tada odgovorila: “Sve granice su zatvorene, kako ću uopće izići odavde? Nema šanse da ću krenuti preko kurdskog teritorije”, rekla je Kadiza.

Podsjećanja radi, Samra Kešinović zajedno je s prijateljicom Sabinom Selimović (15), obje bh. podrijetla, pobjegla od kuće 2014. godine i o njima se od tada ništa pouzdano nije znalo. Njihovi roditelji su izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, ali su, u međuvremenu, dobili austrijsko državljanstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok