Smrtonosni afrički virus prijeti širenjem diljem Europe i Amerike i izazivanjem najveće epidemiju u posljednjih 30 godina, upozoravaju humanitarne organizacije, a prenosi Independent.

Žuta groznica može uzrokovati krvarenje iz ušiju, nosa i očiju, zatajenje organa, žuticu, a u najtežim slučajevima i smrt te se smatra tako velikom prijetnjom da mnoge afričke zemlje ne dozvoljavaju ulazak nikome tko nije cijepljen.

Usprkos svim mjerama, izvještaji govore o tisućama zaraženih u Demokratskoj Republici Kongo, nakon što je virus došao iz Angole. Zaraženih također ima u Ugandi i Keniji, a i Kina je izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o 11 slučajeva zaraze kod stranih radnika koji su se vratili iz Afrike, piše net.hr.

Organizacija Spasimo djecu hitno je poslala jedinicu stručnjaka za borbu protiv epidemije u DR Kongo kako bi se provela hitna vakcinacija. Oni će podržati napore kongoanske Vlade da u narednih deset dana u glavnom gradu Kinshasi podvrgne cijepljenju više od pola milijuna ljudi.

Heather Kerr, regionalna direktorica organizacije Spasimo djecu, rekla je za Independent da je cilj akcije spriječiti zabrinjavajuću mogućnost širenja zaraze. No, humanitarci ističu zabrinutost činjenicom da je u svjetskim zalihama za hitne intervencije svega sedam milijuna doza cjepiva, što nije dovoljno ni za desetmilijunsku populaciju Kinshase, a kamoli za borbu protiv globalne epidemije.

Medicinarima u DR Kongu čak je naloženo da cjepivo razrijede na petinu uobičajene snage kako bi se njime pokrilo što više ljudi. No, na taj način bi se dobila tek jednogodišnja otpornost na virus, dok u normalnim slučajevima cjepivo osigurava doživotnu zaštitu od bolesti.

Heather Kerr kaže da je potvrđeno oko 100 smrtnih slučajeva od žute groznice u DR Kongu otkako je bolest zahvatila zemlju, uz stotine umrlih u Angoli i vjerojatno na tisuće zaraženih u regiji. Te se brojke čak smatraju “konzervativnom procjenom” i vjerojatno su puno veće. WHO upozorava da bi one mogle narasti 10 do 50 puta, obješanjavajući da je ovo najgora epidemija od 1992., kad je trebalo šest godina da se zaustavi širenje virusa, uz 4500 umrlih.

Virus, inače, prenosi jedino egipatski komarac, isti onaj koji je odgovoran za širenje zike i denga virusa, a kad se jednom pojavi u nekoj regiji brzo se širi. Trenutno je registriran u Latinskoj Americi, SAD-u, Aziji, sjevernoj Australiji i južnim dijelovima Europe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok