Turski vođa Recep Tayyip Erdoğan, kojeg zbog agresivnih postupaka zadnjih tjedana europski analitičari nazivaju neoosmanistom koji trčećim koracima ruši Ataturkovu sekularnu državu, ponovno šokira svijet: objavljen je dekret za uvjetno otpuštanje 38 tisuća zatvorenika kako bi se napravilo mjesta za desetke tisuća osoba uhićenih u postupku istrage prošlomjesečnog neuspjelog puča.

Iz Ministarstva pravosuđa su objasnili kako će se oslobađati zatvorenici koji imaju još dvije godine ili manje zatvorskog roka, a puštat će i kažnjenike koji su odslužili polovicu dosuđene kazne te ispunjavaju propise za uvjetni otpust.

Ova "djelomična abolicija" neće se odnositi na osuđene za ubojstvo, nasilje u obitelji, seksualno zlostavljanje, terorizam, kaznena djela protiv države će se isključiti.

Uz desetke tisuća zaposlenika u javnim službama, koji su suspendirani ili otpušteni, više od 35 tisuća ljudi pritvoreno je nakon pokušaja dijela vojske da izvede državni udar i svrgne predsjednika Erdogana.

A potraga za svima koji su imali prste u navodnom puču protiv vlasti se nastavlja: Turska je u srijedu objavila dva dekreta kojima je otpušteno više od dvije tisuće policajaca i stotine pripadnika vojske, a za otpuštene osobe navedeno je da imaju veze s imamom Fethullahom Gulenom koji živi u SAD-u i kojeg Ankara optužuje za orkestriranje propalog pokušaja državnog udara 15. srpnja.

Sljedećim dekretom otpušteni su i zaposlenici agencije za telekomunikacije, a ranijim dekretima turske su vlasti otpustile tisuće pripadnika snaga sigurnosti te naredile zatvaranje tisuća privatnih škola, dobrotvornih udruga i drugih ustanova za koje sumnjaju da imaju veze s Gulenom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok