Hrvatska se zauzima za to da EU osmisli specifičan pristup prema Bosni i Hercogovini, unutar kojega bi se mogla riješavati sada otvorena pitanja koja su sada postavljena kao preduvjet za početak pristupnog procesa, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Hrvatsko je stajalište od početka da se za Bosnu i Hercogovinu osmisli jedan specifičan model pribiližavanja Europskoj uniji, koji se ne mora zvati screening (dubinska analiza usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom), može imati i druga imena i prethoditi screeingu', rekla je ministrica Pusić prije početka sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica EU-a. Pusić je rekla da je u ponedjeljak ujutro zatražila da se pitanje BiH stavi na dnevni red ministarskog sastanka, jer vijeće EU-a o 'tome treba nešto reći' te da će to visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja predsjedava sastankom, spomenuti BiH na samo početku sastanka.

Ministrica Pusić je dodala da bi se unutar toga specifičnog predprocesa rješavala neka otvorena pitanja, poput provedbe presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih, a ne da ta pitanja budu preduvjet za otvaranje pristpnog procesa, što je sada slučaj. Komentirajući prosvjede koji su proteklih dana izbili u Federaciji BiH, Pusić je rekla da je 'neobično važno da ta događanja ne poprime nikakav nacionalni predznak'.

'Vrlo je važno da svi političari, javni ljudi, koji imaju bilo kakvu odgovornost ne guraju u tom pravcu. Ako postoji nešto što svi građani BiH podržavaju bez obzira na etnicitet, onda je to put zemlje prema europskim integracijama. To je jedna od rijetkih stvari koja ima legitimetet u javnosti i u tom pravcu ja ću se danas na sastanku zauzimati za osmišljavanje specifičnog pristupa, procesa namijenjenog Bosni i Hercegovini, koji bi mogao započeti prije otvaranja klasičnog pristupnog procesa', rekla je Pusić.

Na upit da komentira izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da će možda trebati poslati europske vojne snage u BiH, Pusić je rekla da sada postoje tendencije smirivanja događaja. 'Mislim da je ljudima prilično jasno što nastaje iz kaosa. Iz kaosa može nastati samo nešto još gore. Mislim da je ovo trenutak Europe, važan trenutak da se pokaže inicijativa prema BiH, neki opipljivi i brzi pomak', rekla je.

Pusić je komentirala i izjave članova predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da hrvatski premijer Zoran Milanović nije trebao putovati u Mostar nego u Sarajavo. 'Mi smo ovdje kao zemlja članica EU-a, a EU ima svoju riječ u BiH, koja ima europsku perspektivu, a Hrvatska dodatno kao članica EU-a, koja podržava europsku perspektivu BiH i koja ima preko tisuću kilometara zajedničke granice', rekla je Pusić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok