Sumnja se da je 18 pacijenata u Sjevernoj Karolini s neurološkim tegobama oboljelo od neizlježive i rijetke bolesti slične kravljem ludilu, nakon što su bili podvrgnuti operacijama u Kliničkom centru Novant Health Forsyth. Uzrok zaraze navodno je nedovoljna sterilizacija bolničkih instrumenata.

Pacijenti su zaraženi nakon što su bili operirani instrumentima koji se se koristili i za kirurški zahvat pacijenta s Creutzfeldt-Jakobovom bolesti. Zbog nedovoljne sterilizacije smrtonosan virus je prešao i na njih.

Lijek ne postoji, umire se brzo

Creutzfeldt-Jakobova bolest je rijetka, degenerativna bolest mozga. Izaziva gubitak pamćenja, sljepoću i komu, a smrtnost je ogromna. U roku od jedne godine od nje umire 90 posto zaraženih. Simptomi su slični kao kod kravljeg ludila, samo što nema veze s konzumacijom govedine.

Period inkubacije može trajati i godinama, a nakon prvog simptoma većina ih umre u roku od četiri mjeseca. Lijek ne postoji.

''U ime cijelog tima ispričavam se pacijentima i njihovim obiteljima'', rekao je Jeff Lindsay, predsjednik Kliničkog centra.

Podsjetimo, 2012. godine u varaždinskoj je bolnici preminuo muškarac u kasnim 60-ima godinama koji je bolovao od Creutzfeldt-Jakobove bolesti.

Net.hr

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok