Dva viša sjevernokorejska dužnosnika navodno su smaknuta protuzračnim topom početkom kolovoza, tvrde južnokorejski mediji bez navođenja izvora, prenosi Independent.

Ri Yong Jin, viši službenik u ministarstvu obrazovanja, a moguće i sam ministar, uhićen je jer je zadrijemao tijekom sastanka s Kimom te je optužen za korupciju prije nego što je ubijen. Dok je bivši ministar poljoprivrede Hwang Min kažnjen zbog prijedloga projekta koji je viđen kao izravan izazov Kimovu vodstvu, pišu južnokorejski mediji, prenosi Net.hr.

Ako su ovi navodi istiniti, to bi bila prva smaknuća koja je Kim naredio, a da se ne odnose na ljude iz Partije ili vojske. Glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje nije mogao potvrditi ove navode.

Dovodi sebi vjerne

Kim je već naredio seriju smaknuća otkako je preuzeo vlast 2011. godine. Samo u 2014. osobno je naredio smaknuće oko 50 službenika, a razlozi su varirali, od mita pa sve do gledanja južnokorejskih sapunica.

“Kim nastavlja zamjenjivati očevu staru gardu s ljudim vjernim njemu”, kaže Robert Kelly, profesor političkih znanosti u južnokorejskom Nacionalnom sveučilištu u Pusanu.

“Optužnice su očito namještene, a ovo je način na koji se najčešće dolazi do unaprjeđenja ili degradacije u totalitarnim društvima bez legitimne oporbe.”

Sjeverna Koreja i dalje stabilna

Iako se često čuju vijesti o smaknućima visokih dužnosnika u Sjevernoj Koreji, one nisu uvijek točne.

Unatoč tome što južnokorejski političari i mediji često navode brojne znakove nestabilnosti kod sjevernog susjeda, Kelly kaže kako je ta izolirana država vjerojatno stabilnija nego što bi mnogi htjeli da bude.

“Ne mislim da dolazi do lomova u krugovima vlasti. Dokle god Kina osigurava sva nužna sredstva Pyongyangu, koji je poput grada-države u oceanu siromaštva, elite se neće okrenuti jedne na druge.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok