Na Županijskom sudu u Splitu započelo je novo suđenje Tanji Mesaroš, bivšoj nevjesti sada pokojne Ane Milas (67), za čiju je smrt optužena.

Kao i tijekom prvog suđenja, s glavne rasprave isključena je javnost zbog zaštite interese petero maloljetne djece optužene, od kojih troje ima s dr. Ivanom Milasom, sinom pokojne Ane, dok je dvoje dobila u novom braku.

Na isključenju javnosti ustrajao je odvjetnik mr. sc. Ive Brkić, zastupnik optužene Tanje Mesaroš, koja ga je i podržala u tom zahtjevu. Piše Slobodna Dalmacija.

Na prvo ročište drugog suđenja pozvana su sva djeca Ane Milas, koji su u postupku svjedoci oštećenici: dr. Ivan Milas, njegova sestra Jagoda Kegalj i Marko Milas.

Složene prilike

Svi troje su se protivili zatvaranju suđenja smatrajući da su do sada bitni detalji izneseni u javnost. Odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa interese obitelji Milas kazao je da se sukladno željama djece pokojnice također protivi zatvaranju suđenja. Protiv toga je bila i Marina Matušan, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu koja zastupa optužbu. Zanimljivo je da je prvo suđenje bilo zatvoreno za javnost upravo na zahtjev tužiteljstva koje sada smatra kako su djeca iz prvog braka Tanje Mesaroš dovoljno odrasla, a ona iz novog braka da su premalena da bi bili posebno ugroženi informacijama iz medija vezano za suđenje njihovoj majci.

Tužiteljica je istaknula da zakon ostavlja mogućnost i da se javnost isključi samo s dijela glavne rasprave ako se bude posebno zadiralo u obiteljski život.

Nakon kraćeg vijećanja, sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića ocijenilo je da je zbog složenosti obiteljskih prilika nužno održati suđenje iza zatvorenih vrata.

Tanja Mesaroš tereti se za teško ubojstvo za koje se može dobiti do 40 godina zatvora, a koje je počinila kao supruga sina pokojne Ane Milas koja se brinula za nepokretnu staricu. Smrt Ane Milas dogodila se u rujnu 2010. godine, da bi nekoliko mjeseci poslije Tanju Mesaroš prijavio njezin tadašnji suprug, liječnik. Sumnjao je kako mu je supruga otrovala majku te je policiji predao staklenku s otrovom. Karbofuran je organofosforni karbamatni insekticid - pesticid koji se koristi u poljoprivredi u zaštiti duhana i žitarica, a u zemljama EU-a i SAD-u zabranjen je zbog smrtnosti životinja.

Znala za otrov

Odnosi supruga u to su se vrijeme poremetili pa je između njih, a imaju troje zajedničke djece, došlo i do razvoda. Nakon istrage i ekshumacije pokojnice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu. U optužnici su naveli da je Tanja Mesaroš dala svekrvi karbofuran, koji je kemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, u jogurtu kojim ju je nahranila u 19.45 navečer. Smatrali su da je počinila zločin kako se više ne bi morala brinuti za svekrvu koju je hranila i čistila godinama.

Tijekom prvog postupka na Županijskom sudu u Splitu Tanja Mesaroš je oslobođena krivnje za smrt svekrve jer tijekom postupka nije isključena mogućnost drugog uzroka smrti te nije bilo dokaza ni očevidaca da je baš optužena stavila otrov u hranu starici. Tijekom tog suđenja za sudsko vijeće je bilo sporno što naknadnom kemijskom analizom nije utvrđeno je li pronađena doza karbofurana bila smrtonosna.

Također su uzeli u obzir što sudski vještak patolog nije isključio mogućnost drugog uzroka smrti. Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje. Smatrali su kako se dokazi moraju bolje procijeniti, a posebno su ukazali da je optužena nevjesta bila sama sa svekrvom cijeli dan i da je znala za otrov koji je bio u ostavi. Naveli su i kako se mora bolje razjasniti kako je otrov došao u krv pokojnice.

Optužena Tanja Mesaroš u međuvremenu se odselila u Zadar, preudala i rodila dvoje djece.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok