Republika Hrvatska prognala je ruskog diplomata zbog špijunaže. Ovaj političko-špijunski događaj dugo je skrivan od javnosti, pišu 24 sata u tiskanom izdanju od nedjelje.

Kako doznaju 24 sata iz neslužbenih, ali dobro dobro upućenih izvora, zasad neimenovani Rus, stacioniran u Zagrebu razotkriven je u aktivnostima koje nisu spojive s njegovim deklariranim diplomatskim statusom. Putem službenih kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova zamolili su ga da napusti teritorij RH. O svemu je obaviještena Vlada i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Iz Moskve je potom stigao odgovor. Uzvratili su istom mjerom. Prognali su zaposlenika MVEP-a iz ambasade RH u glavnom gradu Rusije. Njegov identitet nije objavljen.

Ruskim obavještajnim službama Hrvatska je postala jako zanimljiv cilj. Ne toliko zbog nas samih nego zbog činjenice da smo postali korisnici najvažnijih i najtajnijih podataka Europske unije i NATO saveza.

U Hrvatskoj djeluju agenti dviju sigurnosnih službi

Prema podacima izvora bliskih NATO savezu, u Hrvatskoj povremeno ili stalno djeluju agenti dviju sigurnosnih službi: SVR-a i GRU. Prva (SVR) je nasljednik zloglasnog i jako efikasnog KGB-ova Odjela za operacije u inozemstvu, a druga (GRU) je vanjska obavještajna služba Glavnog stožera vojske Rusije.

Obje službe, kao i sve druge u svijetu, legalno šalju svoje pripadnike u rusko diplomatske misije. Problem nastaje onda kad se takve osobe zateknu u aktivnostima koje su izravna zlouporaba njihova diplomatskog statusa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok