"Skup podrške radničkim prosvjedima u BiH" održan sinoć u Zagrebu, okupio je nekoliko stotina ljudi koji su, kako su istaknuli organizatori, prosvjedovali "protiv kapitalističkog sustava čije se varijante od zemlje do zemlje razlikuju samo u nijansama".

Tijekom prosvjeda, u kojemu je po procjeni policije bilo oko 400 ljudi, privedene su jedna djevojka i jedna žena zbog vrijeđanja policajaca, rečeno je Hini u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Nakon što policija s njima obavi razgovor bit će puštene kući, a protiv njih će biti podnesene prekršajne prijava za narušavanja javnog reda i mira.

Prosvjed je organiziran putem Facebooka a njegov cilj je, kako su istaknuli organizatori, "podržati radno stanovništvo BiH ali i ukazati da i u Hrvatskoj takav temeljno nedemokratski sustav guši radnu većinu i sprječava razvoj alternativa koje bi radile u korist većine stanovništva".

Prosvjednici su se okupili u 18 sati na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu), odakle su krenuli u prosvjednu šetnju središtem grada. Pred zgradom USKOKA i Državnog odvjetništva te Ministarstva financija organizatori su govorili "o korupciji kao proizvodu sistema, utkanoj u postojeći financijski i politički sustav", istaknuvši da stoga "ne ovisi o tome koja je stranka trenutačno na vlasti".

Na Trgu žrtava fašizma je profesor etike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Hrvoje Jurić istaknuo kako je prosvjed organiziran kao "skup solidarnosti s narodom BiH, ali ne s hrvatskim, bošnjačkim ili srpskim narodom, nego s obespravljenim i poniženim građanima BiH koji su u istoj situaciji kao i građani Hrvatske".

"Građani Hrvatske imaju jednake razloge da protestiraju kao i građani BiH", rekao je i dodao da je u tom smislu ovaj skup također "poziv na osvješćivanje, aktiviranje i organiziranje građana u Hrvatskoj". "Zbog toga bi građani Hrvatske trebali usmjeriti svoj pogled na BiH - Tuzlu, Sarajevo, Bihać i druge gradove, a ne u EU - Bruxelles, London, Berlin, Pariz", rekao je.

Na prosvjedu je bio i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković koji je poručio: "Proleteri svih zemalja, ujedinite se".

Istaknuo je kako se bogati neprestano bogate, a siromašniji postaju sve siromašniji. "Svima nama se isto događa. Rajo u BiH, podržavamo vas", poručio je.

"Dajemo podršku Tuzli, Sarajevu i ostalim gradovima gdje se zadnjih desetak dana vodi borba za temeljna ljudska prava i radnike koji su i u Hrvatskoj i u drugim zemljama dosta izgubili posljednja dva desetljeća", kazao je Iveković.

Nakon skupa na Trgu žrtava fašizma veći je dio prosvjednika otišao na tribinu u prostorije Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH gdje su raspravljali o situaciji u BiH i Hrvatskoj te o perspektivama građanskih prosvjeda i akcija.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok